Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Tacos med bläckfisk

0
Delningar
MAT

Tacos med bläckfisk

En halvnaken man med ett stort slingrande rödglänsande slabb i handen. Han slår slabbet upprepade gånger hårt mot klippan nere vid havet. Kreta, jag gick i första klass. Den veckan blev bläckfisk i rött vin och tomat min absoluta favoriträtt.

Jag älskar fortfarande bläckfisk. Alla sorter. För bläckfisk är ju inte bara en sort, inte ens två sorter, åttaarmad och tioarmad. Roligt nog finns numer ganska många varianter i svenska affärer, oftast i fryst form. Man kunde ju tänka sig att fryst vore sämre än färsk men det är inte med självklarhet så. Färsk bläckfisk blir snabbt inte så värst färsk, det är det ena. Utöver det så verkar frysningen faktiskt göra i alla fall de segare åttaarmade bläckfiskarna mörare.

I det här receptet har jag använt en rejält stor åttaarmad bläckfisk som jag köpte fryst hos en fiskhandlare. Det går jättebra även med de flesta mindre åttaarmade som brukar gå att finna i många butiker, både orientbutiker, asiatiska butiker och de stora kedjorna.

Om tillagningen

Jag förkokar för det mesta åttaarmad bläckfisk. Det är betydligt lättare då att få ett mört och fint och, inte minst, vackert resultat. Bläckfisken är ju så otroligt snygg att det är synd att inte ta vara på det fullt ut! Förkokningen kan göras som i det här receptet på svart bläckfiskrisotto. Eller så kan man använda sous vide för perfekt mört resultat, där man under väldigt kontrollerade former tillagar bläckfisken på låg temperatur under flera timmar. Jag ska ge mig på det igen om någon dag och skriva om det.

Efter förkokningen kan man lägga in bläckfisken i en förberedd gryta, grilla eller marinera den. Eller fritera eller vad man nu vill göra med sitt blötdjur.

Om smaksättningen

Här får min stora bläckfisk smak av bland annat chili, apelsin och vitlök och blir till tacos toppade med avokado och koriander. Det har är alldeles oerhört gott och inte är det varken segt eller svårt att laga heller. Chilin jag använder heter cascabel. Den passar väldigt fint till just bläckfisk. Den är ganska mild så jag kan använda rätt mycket utan att göra maten oätlig för mina barn. Använd vilken torkad chili du nu föredrar och justera mängden utifrån hur stark du önskar rätten.

Om jag mörade min bläckfisk genom att halvnaken slå den mot en klippa vid havet? Nä, jag gjorde inte exakt så.

Ingredienser

4 portioner

600-800 g förkokt åttaarmad bläckfisk, se t ex detta recept

1 apelsin, gärna syrlig
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
1-2 msk chiliflakes
eller 3-4 hela torkade chilifrukter
eller 1-4 msk puré av torkad chili
5 lagerblad, gärna färska
3 msk olivolja eller mer
Salt efter smak

Chilin: Välj chilisort efter önskad hetta. Jag använde cascabel.

Till servering

Tortillabröd av vete eller majs, köpta eller hemgjorda, mjuka eller friterade
2-4 avokado, tärnad
1 knippe koriander
3 lime i klyftor

Gör så här

  1. Använder du hel torkad chili, lägg den i blöt i lite varmt vatten ungefär en halvtimme. Ta gärna bort frön och skaft innan du lägger den i vattnet.
  2. Skär den kalla förkokta bläckfisken i munsbitar.
  3. Skär löken i strimlor eller tunna klyftor längsmed. Finhacka vitlöken. Riv skalrasp av apelsinen, gärna med ett zestjärn. Om du använder färska lagerblad, skrynkla till dem lite så att smaken kommer fram bättre under den korta koktiden.
  4. Pressa apelsinen. Mixa apelsinjuicen och den blötlagda chilin med en stavmixer.
  5. Hetta upp olja i en panna. Häll i löken och låt steka under omrörning på hög värme i 2-3 minuter. Häll i alla övriga ingredienser utom bläckfisken, salta lätt, och låt steka under ytterligare 2-3 minuter.
  6. Häll i bläckfiskbitarna och stek vidare i het panna under omrörning under kanske fem minuter. Vätskan ska koka bort så att bläckfisken sen steks i oljan snarare än bara kokas. Häll i mer olja om det verkar behövas.
  7. Smaka av med salt och eventuellt svartpeppar.
  8. Servera i tortillabröd med avokadobitar och rikligt med koriander. Pressa över lime efter smak.

Sugen på mer åttaarmad bläckfisk? Det här är ett enkelt och gott recept på marinerad bläckfisk. Eller kanske ett blått ris med bläckfisk och andra skaldjur.