Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Hummertacos

0
Delningar
MAT

Hummertacos

Jag kan ibland bli lätt handlingsförlamad av riktigt fina och dyra råvaror. Som tryffel eller en riktigt bra svensk hummer. Ojoj, hur ska jag göra denna rättvisa!? Då kan det vara så jäkla skönt att bara säga stopp, du ska inte få styra min fredag hummerskrälle!

Det är inte alla gånger man tänker sig finaste linneduken, vackraste glasen och levande ljus. Ibland vill man mest bara sjunka ner i soffan. Fast bara för att man är slö och känner för en segkväll behöver man inte acceptera kulinarisk misär. Och jag tycker nog att de där allra vackraste glasen gör sig fint även på soffbordet.

Kontraster är något jag är väldigt förtjust i överlag. När nåt sticker ut, när inte allt pekar åt samma självklara håll. Att hälla upp det dyra vinet den gråaste tisdagen. Den söta lilla tanten med en passion för wrestling, det allra tristaste medelklassparet med ett hemligt rum i garaget. Att äta en färsk hummer framför Trailer Park Boys.

Här är ett enkelt recept för just ett sånt tillfälle, en segkväll och en färsk hummer som kontrasterar. Ett hopplock där det mesta kan köpas färdigt eller bytas ut, tom hummern kan ersättas med räkor. Avokado är gott om det finns nån i mognadsgrad mellan kålrot och rutten. Här är min bra kväll i fokus, respektera råvaror kan jag göra nån annan gång.

Ingredienser

2 portioner

1 rejäl hummer eller 2 små
Tortillabröd
Färsk ananassalsa
eller salsa verde
eller salsa verde med avokado
Nån näve gröna blad
1 avokado
1 rödlök
1 lime
Majonnäs, Hellman´s eller Kewpie är goda
Lite färsk mynta eller koriander

Ja, köpta tortillabröd, salsa och majonnäs går utmärkt.
Ja, du kan utesluta det du inte har eller gillar.

Ananassalsa

4 dl hackad färsk ananas
1 habanero eller annan chili, finhackad
1 lime, skalrasp och juice
Ev en försiktig skvätt rom eller tequila
Salt, socker

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och socker. Låt stå en timme.
  2. Halvera löken längsmed. Skär av ändarna så att strimlorna sen inte sitter ihop. Strimla löken som tunna klyftor längsmed, som sen är lätta att pilla isär till strimlor. Salta och låt stå en kvart.
  3. Plocka köttet från hummern och dra isär i lämpligt stora bitar för att passa i tacos.
  4. Tärna eventuell avokado och skölj blad och örtkrydda.
  5. Fritera dina tortillabröd om du vill. Friterat är godast, särskilt om du valt köpta, men ibland kanske man inte orkar. Forma dem som tacoskal vid friteringen, med en tång för ändamålet eller med gaffel eller nåt. Låt dem rinna av.
  6. Fyll dina tacos med blad och avokado, hummerkött, salsa och lök. Lite majonnäs ringlad över om du vill, koriander eller lite strimlad mynta överst. Lime till att pressa över för den som vill.
  7. Nåt gott att dricka i vackra glas till så klart, där i tv-soffan.