Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Rök ägg!

0
Delningar
KÖK

Rök ägg!

Jag läste en konversation häromdagen om att ”röka roliga saker”. De tänkte möjligen på annat men själv har jag fortfarande huvudet i min lilla klotgrill som jag haft så mycket roligt med. Det senaste halvåret har jag gått upp helt i experiment med att röka saker på den. Det roligaste jag rökt? Ägg!

Jag har testat så många olika metoder och maträtter, det mesta mer eller mindre gott, och hade från början en tanke i att det skulle utmynna i några bra lättförmedlade recept. Riktigt där är jag inte ännu, har inte landat i någon självklar och precis metod. Kallrökta, varmrökta, saltade eller inte… Men några saker kan jag ändå förmedla, i hopp om att även ni testar detta underbara.

Som motivation: Oslagbart läckra onsen tamago i en mängd varianter (bild ovan i buljong, nedan i smör), ljuvlig omelett och frukostägg, underlig men intressant sockerkaka, sensationell frityrsmet, glass, carbonara, råbiff… Ja, ni anar ju vidden av detta.

Alla recepten ovan förutsätter kallrökta ägg. Jag har även varmrökt vilket blivit bra, men röksmaken har inte hunnit bli lika uttalad så kallrökningen har gett mig mer.

Varmrökta ägg

Varmrökta är lättast för man behöver inte vara så hispig med värmen. Glöd på ena sidan av grillen, ständigt matande med rökspån, råa oskalade ägg på galler på andra. Lock på. Och så röka en timme ungefär. Beroende på värme och tid kan man få allt från såna där lågtempade ägg som folk gör sous vide till hårdlagade gummibollar. Kruxet är att de inte smakar jättemycket rök utan att ha fått ligga till sig, men i alla fall de hårda kan få ligga till sig några dagar så att röksmaken blir mer framträdande.

Kallrökta ägg

Kallrökta, där gör man i princip samma men man gör det under svala förhållanden och med en så liten glödhärd som möjligt, och med samma ständiga matande av rökspån och lock på. Är det för varmt ute så blir det omöjligt att hålla en låg temperatur i en klotgrill. Och så får man vaka som en hök så att det inte blir för varmt i grillen så att äggen börjar koagulera. Poängen är att de ska vara fortsatt råa men ta till sig en smak av rök. Jag har ställt en skål med ett isblock eller en massa vatten som jag byter ut om det börjar bli varmt på grillen också, för att kyla av i möjligaste mån.

När de kallrökta äggen är klara, efter åtminstone en timme men gärna längre, tas de ut och läggs i en skål som täcks med plast. Låt dem sen stå några dagar i kylskåp så att röksmaken går in i äggen ordentligt.

Onsen tamago

Onsen tamago (onsen = vulkanisk varm källa, tamago = ägg), japanska lågtempade ägg i god buljong och med tillbehör, görs bäst av de kallrökta. Sous vide eller liknande kokmetod är kanske enklast, men för att ytterligare förstärka smaken, eller kanske i än högre grad känslan, har de redan rökta äggen istället fått varmrökas försiktigt för att långsamt koagulera innan de fått glida ur skalet ner i en skål med buljong.

När är äggen klara?

Hur vet man att äggen är klara? Ja, det är ju det som är lite svårt i och med att man inte kan sticka in en termometer i ägget så lätt. Jag har testat att kolla tempen i grillen och låtit ägget gå nån timme i önskad temperatur bara, men även testat att ställa en liten äggkopp med ett knäckt ägg bredvid och helt enkelt tittat och känt efter när det nått önskad konsistens. Men så länge grillen inte är för het är detta inget som går på minuten så nån stressmatlagning är det inte frågan om.

Plus att ägg är billiga. Det är lätt att tillaga några fler ägg än man behöver och bara knäcka ett då och då för att testa om de är färdigrökta. Och det är lätt att göra fler och fler experiment gång på gång bara för att det är så vansinnigt roligt och blir så himla bra!!