Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Heta sniglar i ditt område

0
Delningar
MAT

Heta sniglar i ditt område

Sniglar, alltså kokta vinbergssnäckor, vanligare i Frankrike än i Sverige. Fast de hade väl någon sorts storhetstid även här under sjuttiotalet? Eller vanligare som mat kanske jag ska säga för i trädgårdarna är sniglar helt uppenbart jättevanliga här. Jag tycker ju man kan se en tydlig lösning på det problemet, ät mer sniglar! Det är inte så vansinnig krångligt att bereda dem faktiskt, även om det tar sin tid. Men burksniglar går ju också bra för det rent kulinariska så klart.

Trädgårdssyra används inte heller så mycket i Sverige, inte vad jag känner till i alla fall. I Frankrike är den desto vanligare, den som är nyfiken på recept kan googla ”oseille recette”. Själv har jag älskat den sen många år tillbaka, särskilt tillagad i kombination med fetmilda smaker som balanserar det syrliga.

Jag började odla trädgårdssyra när jag gick i högstadiet efter att ha läst om den. Eftersom den är perenn och väldigt tacksam att odla (man behöver inte göra nånting alls, den bara växer friskt år från år!) och dessutom är jättegod och lätt att använda så har det blivit en bladgrönsak som är självklar i min matlagning.

Om man har njurproblem bör man förresten lugna sig med hur mycket trädgårdssyra man äter eftersom den innehåller oxalsyra, om än i mindre mängd är sina vilda släktingar. Det är som med rabarber och en del annat. Men ifall man är frisk kan man nog beta i sig ganska stora mängder innan man behöver bekymra sig. Rabarber är för övrigt en bra ersättare till trädgårdssyra i recept.

Hur som helst, kanske inte den vackraste maten men den är väldigt god. Trädgårdssyran smälter ihop och blir nästan såsig när den hettas upp. Sniglarna känns lite sjuttiotalsmurriga på ett fasligt trevligt vis. Tända ljus och ett vackert bröd hör så klart till.

Fler bloggade sniglar

Ingredienser

2 portioner

2-300 g sniglar, burk eller hemkokta
4 blad trädgårdssyra eller motsvarande mängd fryst
alternativt en mindre rabarberstjälk, fint skivad
alternativt en stor näve spenatblad och en msk pressad citron
1 dl hotsauce, jag använde Frank´s
50 g smör
Salt efter smak

Gör så här

  1. Fördela de avrunna sniglarna i två portionsformar. Strimla trädgårdssyran och lägg den ovanpå.
  2. Häll över hot sauce och lägg på bitar av smöret och tryck till lite om det behövs så det ryms. Syran smälter ihop när den hettas upp. Salta lätt.
  3. In i het ugn tills smöret smält och det bubblar ordentligt i formarna, kanske en kvart.
  4. Servera direkt ur ugnen med gott bröd att doppa i smöret.