Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Skogen – den sjätte grundsmaken

2
Delningar
PRAT

Skogen – den sjätte grundsmaken

skogen

Det är älgjakt och jag tillbringar dagarna i skogen nu. Man har väldigt olika upplägg på älgjakten men vi kör rätt stillasittande, för oss passkyttar i alla fall. Vi jagar i regel ett område per dag, även om det finns visst överlapp i områdena så klart, men det blir långt sittande på samma ställe. Passar mig utmärkt. Idag hade jag knappt någon mobiltäckning så jag tillbringade sex timmar med att i princip sitta och se mossa växa. Jag behöver det.

Jag eldar nästan jämt på pass. Det finns olika bud kring det där med att elda på pass. Vissa hävdar att det är värdelös för det skrämmer älgarna. Andra menar att det är svinbra för att det kamouflerar människodoften. Jag vet ärligt talat inte, men under min korta jägarkarriär har jag skjutit två älgar när jag eldat utav helvete. Den första jag sköt kollade faktiskt på elden. Jag hade precis tänt den i en gammal färghink och lågorna stod som en kvast upp i luften. Älgtjuren tittade på elden och fortsatte sedan beta på sitt hygge. Sen dog han.

Men men, vi ska inte prata jakt nu egentligen utan skogen och vad den gör med sinnena.

Skogen och smaken

Det är lite ruggigt ute. Kanske blåser det från norr och du har varit i skogen ett tag. Alla som har suttit stilla i skogen några timmar vet att 5°C kan bli förbannat kallt, alldeles oavsett hur bra och tekniska kläder man har. Elden behövs. Den brinner rejält och man tar en timmas paus i vedmatandet  för att få till en fin glödbädd. En liten tripp ut ur passet för att hitta en bra pinne att tälja till ett grillspett och sen grillar man. En sträng senap på korven är allt som behövs för kulinarisk lycka. Det är faktiskt sant. Skogen gör det med mig (och säkert dig med om du ger det en chans). Korven ska vara rejält het och värma upp dig inifrån.

Det är den sjätte grundsmaken. Den sitter i ditt huvud.

(Jag och Mia snackade nyss om det här och det var hon som kallade skogen för den sjätte grundsmaken. Jag stal det men frågade först.)

Ut med er. Plocka svamp, döda något ni kanske kan äta upp eller bara rör på er lite. En enkel industrivarmkorv blir bland det bästa du ätit.