Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Grå dag

0
Delningar
MAT

Grå dag

Höst och grått jäkla elände. Ibland alltså. Och då passar det väl att dricka te?

Jag gjorde tesprit häromdagen. Här leker jag vidare med te, testar runt med olika metoder. Kallt te, sockerlag med te, teblad som fått dra i sprit… Och så olika sorters te så klart.

Här har jag testat olika sätt att skaka drink med äggvita också. Det går då fasen att böka till allt. Därmed inte sagt att man måste böka till allt! Men jag har skakat med is i från början, med is i först efter skakning, utan is först och i med isen halvvägs men skak både före och efter… Det blir lite olika. Drinken på bilden orkade jag i och för sig knappt skaka ordentligt, det gick rätt bra det med.

Varför ens äggvita förresten? Skummet så klart, men även att det liksom rundar av smaken. Gott som här när det finns både spritighet, citronskärpa och en viss bitterhet från teet att hantera.

Den gin jag använt med smak av rabarber och ingefära är också värd en kommentar. Det är trevlig, jag tycker den har en lustig smak av tårtgelé. För att godiskänslan ska passa bra i min mun behövs något som balanserar den, och här gör det syrliga och kryddigt bittra det jobbet utmärkt. Men det går så klart att använda en annan smaksättning om man inte får tag på just denna gin. Fast då blir det ju en annan drink.

Ingredienser

5 cl gin
1 cl gin med rabarber och ingefära
2 cl pressad citron
2 cl earl grey-sirap
1 äggvita
Is

Sockerlag med earl grey-te

1 dl socker
1 dl vatten
1 klämma med te eller tepåse, earl grey

Gör så här

  1. Häll ingredienserna i en shaker. Helst ska alla ingredienser vara kylda.
  2. Häll i en stor näve is först, sist eller mellan skakning. Gör som du behagar, jag har nog landat i att skaka först, ha i isen och sen skaka mer. Jag skakar totalt nån dryg minut tror jag, för att få upp ett ordentligt skum. Men se till att det inte kommer med något fett eller diskmedelsrester för det här är som att vispa äggvita till maränger, skummet vill sig inte riktigt i så fall.
  3. Sila upp drinken i ett snyggt glas som på bilden. Du kan väl smycka med en skalstrimla eller nåt om du vill, jag tyckte det var snyggt att hålla en så pass enkel drink ren och utan krusiduller. Eller så iddes jag bara inte.

Sockerlag med earl grey-te

Koka ihop vatten och socker. Ta av värmen efter några minuter när det blivit lite simmigt. Ha i teet och låt dra tio minuter. Ta ur teet och låt sockerlagen svalna.