Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Sudado, colombiansk kycklinggryta

0
Delningar
MAT

Sudado, colombiansk kycklinggryta

Utöver att jag under en period snöat in på peruansk mat och där lärt mig en del vet jag väldigt lite om sydamerikansk mat. Bara det att jag skriver sydamerikansk mat säger väl en del. Det är ju om en väldig massa olika länder med olika råvaror, influenser och kökstraditioner.

Colombiansk mat… Tja, arepas och söta efterrätter med kokos är väl ungefär vad jag tycker mig känna till. Men jag är i färd med att åtgärda det och har googlat loss ordentligt på senare tid. Ibland lagar jag recept rakt av, andra gånger googlar jag en massa och sen blir det nåt hopkok utifrån en massa olika tåtar. Inspirerat av snarare än att jag kan göra anspråk på autenticitet.

Den här gången blev det ett sånt där hopkok, men så är ju detta inte heller några större konstigheter. Det är en ganska milt kryddad gryta. Du kan öka på intensiteten i kryddningen om du vill, men med god kyckling så tycker jag om en mild balanserad kryddning med kycklingsmaken i förgrunden.

Annattofrön är en orange krydda som används i en del kryddblandningar och i achiotepasta. Den är vanlig i Mexiko och stora delar av Sydamerika. Den går bra att beställa på nätet. Om du inte har annattofrön går det faktiskt utmärkt att ersätta med gurkmeja. Det ger en liknande dov smak som fyller samma funktion i grytan, och så ger det precis som annatto en jättefin orangegul färg till det hela.

Ingredienser

4 portioner

8 kycklingklubbor
3 msk majsolja
1 gul lök, finhackad
1 röd spetspaprika, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 burk krossad tomat
1 msk hela annattofrön alternativt gurkmeja
2 krm oregano
2 krm hel spiskummin
6 dl kycklingbuljong eller vatten + fond
4 mindre fasta gula potatisar
2 kokbananer. Kan ersättas med mer potatis, kassava eller liknande.
1/2 dl färsk koriander, grovhackad
Salt och peppar efter smak
Vatten efter behov

Till servering

1 näve färsk koriander
2 avokado, stora bitar
2 lime, halvor
Kokt ris

Gör så här

    Börja med att hetta upp tre msk olja och annattofröna i en liten kastrull. Låt dem stå på medelvärme i kanske tio minuter tills oljan har blivit vackert orange, rör om då och då. Häll över oljan i en tjockbottnad gryta, men sila bort fröna.

  1. Salta och peppra kycklingklubborna och bryn dem lätt i oljan i grytan. Ta upp och ställ åt sidan.
  2. Häll i lite mer olja i grytan och häll i löken. Stek på medelvärme under några minuter under kontant omrörning. Löken ska bli lätt brynt och mjukna.
  3. Stöt kryddorna fint i mortel. ‘här tillsätter du gurkmeja om du använder istället för annatto. Tillsätt paprika, vitlök och de stötta kryddorna till löken och fortsätt stek under ett par minuter under omrörning.
  4. Tillsätt de krossade tomaterna, höj värmen, och koka under fortsatt omrörning några minuter till innan du tillsätter den varma buljongen.
  5. Tillsätt de brynta kycklingklubborna och rör om. Sänk värmen och låt puttra på låg värme under ungefär 25 minuter.
  6. Lägg i hela skalade potatisar och skalad matbanan i bitar av ungefär samma storlek som potatisarna. Tillsätt även ungefär en dl grovhackad färsk koriander. Tillsätt lite mer vatten om du tycker det behövs. Fortsätt koka på låg värme under lock tills potatisen är färdig och kycklingen är färdig, mjuk men inte sönderkokt.
  7. Smaka av med salt och peppar och strö över grovhackad koriander. Servera med avokado, limehalvor och kokt ris.