Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Garlic Roast

0
Delningar
MAT

Garlic Roast

garlic roast

Jag måste börja med att be om ursäkt. Jag har hittat på den här rätten och väljer alltså ett namn på engelska – Garlic Roast. Lite löjligt kan tyckas, men jag har en ursäkt.

Anledningen till att jag väljer det här namnet är att jag hämtat inspirationen från Mississippi Roast och där valde minsann inte jag namnet. Jag vill ha någon typ av stringens här och hoppas ni kan ursäkta mig.

Det är viltköttstider och jag lagar min Garlic Roast på älgkött. I vanlig ordning går det utmärkt att byta ut älgen mot en kossa, så det är ingen risk att du inte får någon mat. Det här är en sån där gryta som går att använda till det mesta. Lägg den på en macka (som jag har gjort), ät den med en kall sås och potatis/pommes, lägg den i en taco eller ställ fram en skål vid tv-soffan och låt familjen äta det till fredagschipsen.

Jag kan nästan garantera att du kommer älska den här maten.

Ingredienser

6-12 portioner beroende på vad du använder köttet till

Garlic Roast

1 kg lite segare vilt- eller nötkött (fransyska, högrev, bog eller dylikt)
smör eller ghee för stekning
3 gula lökar, strimlade
1 vitlök (japp, en hel)
1 dl Hellmanns majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk färskpressad limesaft
50 g smör
en burk svarta oliver
salt, svartpeppar och eventuellt lite ättika

Övrigt om du vill göra macka

bröd
pizzasallad
skivad tomat
mozzarella i tjocka skivor

Gör så här

Garlic Roast

  1. Lägg in vitlöken i ugnen på 150°C. Låt den ligga där i ett par timmar och plocka sedan ut den. Låt den svalna så du inte bränner fingrarna av dig och kläm ut innehållet ur den. Vitlöken har nämligen blivit som en kräm nu och både doftar och smakar fantastiskt gott.
  2. Blanda vitlökskrämen med majonnäs, gräddfil, lökpulver, vitlökspulver och limesaft och smaka av med salt och peppar. Det här är alltså exakt samma vitlökssås som jag använder i Fläskberg.
  3. Bryn köttet runt om i en riktigt het panna. Du vill ha rejäl stekyta.
  4. Lägg ner köttet i en gryta (eller slow cooker), ös på vitlökssåsen, klicka ner smöret och lägg i oliverna.
  5. Ställ in grytan i ugnen på 125°C med locket på (eller i slow cookern). Kör du med gryta så ta ut den ungefär en gång i halvtimman och ös över vätskan över köttet. Låt stå i ugnen tills köttet går att dra isär med två gafflar. Det tar runt fyra-fem timmar. I slow cookern tar det åtta timmar om du kör på lågtemperaturinställningen.
  6. Ta upp köttet och dra isär det med två gafflar. Jag tycker inte man ska fransa sönder det totalt utan det blir bättre om man siktar på bitar stora som en lagom tugga. Blanda ihop det dragna köttet med det som är kvar i grytan.

Macka

  1. Lägg pizzasallad och en tomatskiva på underdelen av ett bröd.
  2. Sleva på rejält med Garlic Roast och lägg en skiva mozzarella ovanpå. Kasta in i het ugn med grillen på. Detta bara för att smälta mozzarellan så stå och ha koll på ugnen. Så fort osten smält är det klart.
  3. Lägg på överbröd och avnjut med en kall öl.