Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Indisk friterad bläckfisk

0
Delningar
MAT

Indisk friterad bläckfisk

Ikväll behöver jag sitta i soffan under en filt och mumsa i mig nåt gott med händerna. Bläckfisk är snabbt och enkelt att laga till och därför ser jag till att alltid ha det redo i frysen ifall andan skulle falla på. Den har nu fallit på.

Receptet innehåller mangopulver, ett syrligt och fruktigt pulver som ofta används i curryrätter. Det är vansinnigt gott och användbart men eftersom det är ett pulver som ska blandas i mjölet är det i just denna rätt svårt att ersätta med citron eller tamarind. Men det går bra att skippa bara, det är ingen katastrof.

Det här receptet har jag en gång i tiden hittat i en bok men minns dessvärre inte vilken så jag kan inte hänvisa. Men det är inte mitt recept utan gjort efter bästa komihåg utifrån någon annans recept.

Ingredienser

2 portioner

500 g tioarmad bläckfisk
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl mannagryn
2 ägg
2 tsk currypulver, aromatiskt och inte för starkt
1 tsk garam masala, valfritt
1 tsk mangopulver, valfritt
Salt efter smak

Olja till fritering

Gör så här

  1. Rensa bläckfisken och skär tuben till ringar. Eller så använder du färdigrensad eller kanske tom färdiga ringar. Se till att den runnit av ordentligt.
  2. Blanda kryddorna med mjöl och mannagryn på ett fat. Salta lätt.
  3. Knäck äggen i en bunke och vispa dem lätt. Häll i all bläckfisk och rör om ordentligt.
  4. Fiska upp några bitar i taget och lägg i kryddmjölet. Ös mjöl över så de täcks, och flytta sen de panerade bitarna till ett annat fat. Upprepa tills all bläckfisk är mjöltäckt och redo att friteras.
  5. Fritera i omgångar i het olja tills bläckfisken blir frasig och fått fin färg. Exakt hur många minuter det tar beror på tjockleken, bläckfiskar kan ju vara ganska olika stora. Tänk mer på om paneringen är färdig än insidan, tioarmad bläckfisk blir snabbt tillagad. Provsmaka gärna för att vara säker på att de blir som du vill ha dem. Låt de färdiga bitarna rinna av på hushållspapper.
  6. Servera med citron och koriander och kanske indiskt citronris. Och kanske nån dipsås? Mangosalsa, koriandersås, burmesisk myntachutney eller en yoghurtsås.

.