Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Nyponsoppa för vuxna

0
Delningar
MAT

Nyponsoppa för vuxna

Som folk går och snorar och hostar och kraxar och är allmänt förkylningsäckliga just nu! Jag vill ju bara bädda ner er alla och ta hand om er. Uppfluffade kuddar i soffan, nån spännande film, nyponsoppa med mandelbiskvier och grädde. Så där som när man var barn.

Nypon tycker jag är skamligt bortglömt. Det är en del av det svenska kulturarvet, en smak många känner igen som duger till så mycket mer än bara nyponsoppa. Nyponkompott, nyponchutney, nyponglass, inlagda nypon som i detta recept på lättrökt ren med blomkålssvamp, i pilaff, i glaze till fläsk, i alla möjliga maträtter där ett sötsurt inslag piggar upp. Och i drinkar så klart.

Nyponlikör

Den här drinken på nyponlikör och lite annat är så himla vacker! Det känns som något man som vuxen kan bli bjuden på hos sin gamla mamma eller mormor. Vi har båda vuxit upp, och det har även nyponsoppan.

Den nyponlikör jag använder i drinken har jag gjort själv. Årets flaska är inte riktigt klar än och för er som ännu inte gjort är det nog väl sent påkommet att köra igång nu. Men jag måste bara blogga detta ändå, och sen påminner jag er i slutet av kommande sommar, och då även med recept på själva likören.

Mer eller mindre samarbetsvillig grädde

Det enda som är lite knivigt med drinken, utöver att ha tillgång till nyponlikör, är att få det eländes gräddlagret på plats. Jag har gjort sånt här förut men jag klantade ändå till det första gången jag försökte göra drinken för att ta snyggfoton. Men sen så! Det gäller bara att först skaka grädden lite men inte så pass att den vispas, att ta det fasligt lugnt och långsamt med hällandet, och att hälla grädden över en sked precis ovan ytan på drinken så att grädden liksom mellanlandar. Och så kanske lite övning behövs. (Tusen tack till fantastiska Emelie Bernstrup / @vendicti för tips!)

Men minns ni barndomens nyponsoppa? Den såg ju faktiskt ut som mitt misslyckade första försök till skiktad drink. Denna drink blir utmärkt bra även om just gräddbiten inte vill sig. Kanske blir den tom ännu mer nostalgisnygg? Bara man hävdar att det var menat så.

Ingredienser

4 cl nyponlikör
2 cl cognac
1 stänk amaretto
Några droppar citron
2 cl ovispad grädde, lätt skakad

Gör så här

  1. Blanda likör, cognac, ett stänk amaretto och några droppar citron i en shaker.
  2. Skaka med en massa is och sila över i ett vackert glas. Ju vidare desto svårare att hälla på grädden.
  3. Skaka grädden lätt.
  4. Med hjälp av en sked sked som mellanlandningsplats, häll väldigt försiktigt över grädden så att den lägger sig i ett vackert mjukvitt skikt ovanpå nypondrinken. Det är lite bökigt de första gångerna, men drinken blir ärligt talat lika god och faktiskt väldigt nostalgisnygg om du misslyckas. Kanske blir den tom snyggare?
  5. Servera med saltrostade mandlar.