Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Heta kreolska räkor

4
Delningar
MAT

Heta kreolska räkor

kreolska räkor

Govänner! Det är dags för ett riktigt höjdarrecept – kreolska räkor. Lättlagat och tiden det tar bestämmer du själv. Du kan koka länge och få till det där lilla extra som man kan åstadkomma genom långkokning men det är inte så förbannat noga så du kan faktiskt åstadkomma en fin rätt på lite drygt en halvtimma.

Styrkan hos rätten bestämmer du själv med mängden cayennepeppar. Cayenne är den totalt dominerande ingrediensen för chilistyrka i den kreolska maten. Det finns ingen som helst anledning att göra maträtten för stark för dig och de du lagar till. Den där tramsiga chilimachogrejen kan vi skippa tycker jag.

Jag sitter vid tv:n och skriver. Det är bandy. Edsbyn mot Frillesås i bandyns elitserie. Bandy är en sport som högkulturella människor älskar och känner du själv att du behöver bli lite bättre så bör du börja bry dig om den här ädla sporten.

I dagens match så håller jag på inte-Edsbyn som vanligt. Edsbyn är ett litet märkligt samhälle mitt i skogen. Flera år av kusingifte har gjort folket lite konstigt och i grunden bör man hålla sina döttrar och söner borta därifrån. Nej då, min hälsingevurm sträcker sig även till Edsbyn, men just i bandyn är det mer komplicerat. Där är det arvsfiendeskap som råder mellan dem och det absolut finaste laget (Bollnäs GIF). I skrivande stund leder Bollnäs elitserien så allt är frid och fröjd. Men så klart håller vi inte på Byn.

Men nu lagar vi kreolska räkor

Några saker till bara… I receptet så används en kreolsk kryddblandning. Den gör du enkelt själv, men du kommer få en hel del över av den. Testa att använda det du får kvar till en fantastisk gumbo.

Du kan verkligen komplettera grytan med slantad och hårt stekt kryddig korv. Kanske en amerikansk andouille.

Min absoluta favoritsallad – Mias olivsallad – funkar otroligt bra till den här rätten.

Ingredienser

4 portioner

500-800 g råa skalade och stora räkor (MSC-märkta kungsräkor är kanske att föredra men välj själv)
4 msk kreolsk kryddblandning
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
2 selleristjälkar, tärnade
1 spetspaprika, tärnad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 burk konserverade tomater av bästa sort
2 dl vatten (du behöver mer sen)
1 kycklingbuljongtärning
1 msk worchestershiresås
cayennepeppar efter smak
50 g smör
salt och svartpeppar
2 salladslökar, hackade
3 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Blanda räkorna med 2 msk kreolsk kryddblandning. Fräs dem sedan kanonhett i hälften av oljan tills du får fin yta på dem. Ställ undan räkorna till sen.
  2. Fräs resten av kryddblandningen, lök, selleri, paprika och vitlök på medeltemperatur i resten av oljan tills löken ser glasig ut.
  3. Tillsätt timjan, lagerblad, tomater, vatten, buljongtärning och worcherstershiresås och låt puttra utan lock så länge du orkar. Det räcker med en kvart men kokar du 1-2 timmar så fördjupar du smakerna och får en godare gryta. Smaka under tiden du kokar av med cayennepeppar. Tänk på att styrkan kryper på efter hand så ta inte så mycket varje gång. Välj en styrka som passar dig. Kokar du länge så fyll på med vatten allt eftersom så det inte blir för torrt.
  4. Tillsätt smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Avsluta med att lägga ner räkorna, salladslök och persilja och låt det bara koka upp.
  6. Servera med ris och Mias olivsallad.