Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Pandebono, colombianska ostbröd

0
Delningar
MAT

Pandebono, colombianska ostbröd

En av de mest eländiga sakerna med att vara ordentligt förkyld är inte allt det snoriga och onda, utan hur det tar bort möjligheten att göra det roligaste jag vet, laga mat. Först är ju orken låg och febern gör att man bara vill krypa ihop under en filt. Sen vågar ju ingen äta om man trots allt lyckats sno ihop nåt. Att laga en härlig råbiff med näsan droppande… nä. Och det kanske största problemet, luktsinnet och därmed förmågan att känna smak havererar ju totalt!

Och det är så jag lagar mat, genom att smaka mig fram. Utan förmågan att känna smak blir min matlagning som att sminka sig med förbundna ögon. Jag vet fasen inte vad jag gör. Och inte är det roligt heller, inte det minsta. Och vad är då ens poängen med att ta sig upp till köket och krångla?

Men då kan man ju bara lägga sig ner och vila, kanske du tycker. Strunta i det här med matlagning ett tag, fixa enkel färdigmat till ungarna. Absolut. Men det är TRÅKIGT. Att bara ligga och känna efter hur eländigt saker känns är värdelöst, distraktion behövs.

Lösningen på det här dilemmat idag blev att baka. Ett minimum av kladd och handpåläggning och sen gräddas alla baciller i ugnen vilket gör att andra vågar äta av resultatet. Plus att bakning är något jag faktiskt kan ägna mig åt utan en massa provsmakning. Det här receptet är dessutom snabbt och hinns lätt med mellan febertopparna.

Pandebono är små och luftiga men ändå ganska mättande bröd från Colombia. Ingen jäsning, just inte mycket alls mer än att röra ihop ingredienserna och sen grädda. Och goda blir de! Till och med när smaksinnet sviker kan man uppskatta de små ostiga brödbollarna. Mitt minne fyller i ostsmaken ganska bra där näsan brister.

Ingredienser

4 dl kassavamjöl / maniokmjöl. Finns i många orientaffärer. Kan möjligen ersättas av majsstärkelse eller liknande.
2 msk majsmjöl, masa harina, gult eller vitt
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
300 g vitost eller annan ost*
1 ägg
1 msk mjölk eller mer vid behov

* Vitost säljs i rör och finns numer ofta i vanliga livsmedelsbutiker. Blanda annars gärna mer och mindre smakrika ostar efter eget val, t ex mozzarella och feta.

Proportionerna varierar kraftigt mellan recepten. Jag har utgått ifrån bl a dessa och testat mig fram.
www.sweetysalado.com
livingsweetmoments.com
www.laylita.com

Gör så här

  1. Riv osten på grova sidan av rivjärnet. Faller den samman och smular sig gör det inget, smula bara till den så gott det går i så fall.
  2. Blanda osten med ägget och en msk mjölk och rör ihop ordentligt.
  3. Blanda i de båda mjölsorterna, sockret och bakpulvret och rör och knåda ihop till en deg. Tillsätt mer mjölk vid behov. Låt degen vila cirka 20 minuter.
  4. Ta bitar av degen och rulla ihop till pingisbollar. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda bollarna i 225 grader mitt i ugnen tills de fått fin färg. Det tar cirka 20 minuter.
  6. Servera ostbröden genast till något att dricka eller som tillbehör till mat. De är godast helt nygräddade, men vill du förbereda till ett senare tillfälle så gör du degen, förvarar den i kylskåp och sen bakar du ut och gräddar precis innan servering bara.

    Jag tycker att de är goda till en kopp te eller till en gryta, gärna med tomat eller paprika i. Kanske den colombianska kycklinggrytan sudado eller en kycklingrätt från Panama, guacho de pollo.