Search
Generic filters
Exact matches only

Tomatsoppa med grilled cheese

0
Delningar
MAT

Tomatsoppa med grilled cheese

tomatsoppa

Som jag skrivit tidigare så hade jag en rejäl laddning tryffel hemma inför förra helgen. På söndagen hade jag runt 15 g kvar och tänkte att jag skulle testa göra mackor med rejält med tryffel i. 15 g är faktiskt ganska mycket tryffel och familjens tre grilled cheese blev ordentligt laddade med svampen. I samband med det så gjorde jag också en tomatsoppa och då mackorna är så triviala så tänkte jag lägga huvuddelen på den här bloggposten till att diskutera soppan. För övrigt har jag skrivit om grilled cheese förr, den mackan är lite vulgärare än den här.

Tomatsoppa

Jag är i grunden ganska dålig på att laga soppa, men just tomatsoppa behärskar jag. Mitt största problem med soppor är faktiskt att jag är rätt skaplig på att göra sås. Jag gör alltså mina soppor som man gör sås. Mina svampsoppor blir alldeles underbara svampsåser, men alldeles åt helvete för stabbiga soppor.

Tomatsoppa är i alla fall alldeles alldeles underbart och där går jag inte fel i stabbigheten. Det finns ett par viktiga komponenter som är värda att diskutera innan vi drar igång med receptet:

Tomaterna

Att göra soppa på färska tomater är något man kan ägna sig åt om man har fantastiska hemodlade tomater eller tomater köpta från någon som plockar dem när de är mogna. Vanliga tomater i handeln är generellt totalt värdelösa så bara strunta i det och gå på konserverat istället.

Konserverade tomater finns av väldigt olika kvalitet där de billigaste (ni vet tre burkar för en tia) i grunden är ren dynga. Sen finns det hela spannet upp till fantastiska San Marzano-tomater. Jag skulle verkligen rekommendera att du köper hem en platta såna. Själv köpte jag härifrån senast, men de finns i andra nätshoppar också.

Ju bättre tomater du har desto bättre blir din soppa, så är det bara.

Koktiden

Som alltid när det kommer till tomatbaserade maträtter så blir de bättre ju längre de kokar. Ska du göra tomatsoppa en onsdag innan du måste skjutsa iväg ungarna på någon satans innebandy eller liknande så har du så klart inte tid att koka soppa i två timmar. Det duger finfint med 20 minuter också, men finns tiden så låt den gärna puttra längre. Det blir skillnad på riktigt.

Ingredienser

4 portioner

Tomatsoppa

1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivade
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
0,5-1 tsk chiliflakes
1 dl vitt vin (rött funkar också)
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
1 burk bra konserverade tomater (mosa dem med händerna om de är hela)
1 tsk torkad oregano
1 tsk sherryvinäger (kan uteslutas)
1 lagerblad
salt, svartpeppar och socker för avsmakning

Grilled cheese med tryffel

8 skivor formfranska
smör
gruyere, riven
tryffel i tunna skivor
ruccola
majonnäs

Gör så här

Tomatsoppa

  1. Fräs lök och vitlök försiktigt oljan tills löken blir glasartad.
  2. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes och fräs i ytterligare 3 minuter.
  3. Häll på vinet och låt reducera ner tills det nästan är torrt igen.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt soppan stå och puttra under lock i minst 20 minuter. Har du mer tid så låt den puttra längre.
  5. Mixa soppan och passera den sedan genom en passersil. Du kan skippa att passera om du inte orkar, men en passerad soppa känns alltid lyxigare.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar och lite socker.
  7. Ringla över lite olivolja och hacka lite örter och strö över. Servera direkt.

Grilled cheese med tryffel

  1. Bred smör på alla brödskivor.
  2. Lägg på ruccola och, gruyere och lassa på med tryffel.
  3. Lägg ihop mackorna och bred ett tunt lager med majonnäs på utsidan.
  4. Grilla i mackgrill, bordsgrill eller stek dem helt enkelt i en stekpanna på båda sidor.