Search
Generic filters
Exact matches only

Chili cheese fries

0
Delningar
PRAT

Chili cheese fries

chili cheese fries

Hej och välkomna till ett blogginlägg för hedonister. Chili cheese fries är en riktigt fin fredagsslafsig maträtt och genom lite framförhållning, t ex genom att laga massor av chili i förväg, så kan den vara klar på under en halvtimma.

Vi har fyra komponenter att bolla lite med: chilin, pommes, osten och tillbehören. Här kan man faktiskt göra lite som man vill och se gärna det här inlägget mest som inspiration. Plocka lite som du vill i tipsen nedan. Gör det skitavancerat eller ta genvägar, det finns inga rätt eller fel.

Det blir ingen regelrätt receptpost utan jag plockar istället lite receptalternativ från mina tidigare publiceringar på olika plattformar. Det ska också sägas att jag skrivit om chili cheese fries fler gånger och de inläggen har väl egentligen varit snarlika det här. Det är dock ett samhällsansvar att tipsa om det flera gånger så jag fortsätter ihärdigt tills alla kan göra sin egen i sömnen.

Chili

Vi är många som läst den här gamla bloggposten av Erik Hörnfeldt och minsann fått reda på vad man inte alls kan ha i en chili – tomater, vita bönor, gul lök och köttfärs. Jag blir fortfarande provocerad när jag läser den. Klart som fan vi får ha i vad vi vill i vår chili. Såna där “en äkta… …måste innehålla/får inte innehålla…”-påståenden har alltid stört mig då de är så ruskigt konservativa. Visst sjutton kan jag göra en bra chili utan de där ingredienserna men jag kan också göra en väldigt god chili med dem. Gott måste väl ändå vara ledordet. Jag vill införa en ny regel:

En riktig chili ska vara god.

Det är den enda regeln jag kan acceptera för en chili.

Genom åren har det blivit en hel del publicerade chilirecept från min sida och här kommer ett lite axplock.

Min Black metal chili tävlade jag med en gång och gick till final. Den är rejält fyllig och jag lagade den faktiskt förra helgen till en svensexa. Den var uppskattad.

black metal chili

Vissa gånger vill man ha en chili på malet kött och personligen tycker jag faktiskt att just en sån chili passar bäst till Chili cheese fries. Den här heta chilin på malet kött publicerade jag på Taffel för ett par år sedan och jag kommer ofta tillbaka till den.

Vill du spexa till det så kan du göra en vit chiligryta på tupp. Du kommer imponera på precis rätt personer.

Det är nästan fem år sedan jag publicerade det här receptet på en chili med draget kött (pulled pork-karaktär). Den håller verkligen fortfarande.

För vegetarianer har jag också ett förslag. Testa att göra den här mexikanska bönsoppan, men reducera ner den lite extra. Den funkar utmärkt den med.

Pommes frites

Här finns det massor att prata om, och som tur är har jag redan skrivit om det. Läs det här inlägget, förfasas lite över att den där Anders förmodligen är dum i huvudet, testa och ändra sedan uppfattning om Anders. Passa också på att läsa om varför du behöver en fritös.

Osten

Här finns det möjlighet att krångla till det utav helvete eller också göra det väldigt enkelt för sig. Du väljer själv.

Det roligaste och kanske krångligaste sättet är att göra egen perfekt smältande ost, ett projekt som jag ägnade ganska lång tid åt. Det receptet har faktiskt spridits en hel del de senaste fyra åren men jag tror faktiskt jag var först i Sverige. När din ost är klar så häller du den bara över maten. Se till att ta för mycket.

Det enklaste sättet är att helt enkelt bara riva lite god ost över hela kalaset och sen mikra det lite snabbt. Nackdelen är att dina pommes kommer tappa lite krisp i micron. Testa att smälta osten med en brännare istället så går det nog bättre.

Ett ytterligare alternativ är att köpa ett paket hamburgerost och sedan smälta försiktigt i en kastrull. Hamburgerosten innehåller mycket emulgeringsmedel så den kommer smälta snyggt.

En annan snabbvariant är att använda vanlig mjukost som du rör ut lite grädde i för att få den lösare. Jag skrev lite om en kryddvariant av sån ost här.

Tillbehören

Här kan man gå helt bananas. Allt är tillåtet så länge det är gott. I min chili cheese fries från förra veckan så använde jag picklad jalapeno, färsk röd chili och hackad koriander. Andra bra saker är vitost (Mia nämnde den här), jordnötter, egenpicklad chili, koriandersalsa, strimlor av mozzarella, picklad rödlök, fintärnade färska grönsaker, mangosalsa. Bara fantasin sätter gränser.

Se så, ut och handla. I helgen ska du bjuda på något riktigt gott.

Hur gör förresten du din chili? Det vore kul med lite ny spännande input. Kanske en riktigt snabb som ändå känns lyxig, en vegansk chili eller något annat. Klicka dig in till Feeders Facebooksida och dela med dig.