Search
Generic filters
Exact matches only

Lasagne som hos maffian

0
Delningar
MAT

Lasagne som hos maffian

Paulies lasagne

Det är ju inne med organiserad brottslighet just nu så jag skulle vilja slå ett slag för amerikansk-italiensk gangstermat. Det där köket kan vara en av mina absoluta favoriter, nästan helt fritt från svenska medelålders män med cykelhjälm och BESTÄMDA åsikter om hur italiensk mat ska vara. När man lagar lasagne som maffian så så ger man dem bara fingret.

Mat som chicago-maffian

Ni vet vad jag menar va? När Tony Soprano har nattångest och går upp och rotar i kylen och hittar en ziti eller en lasagne som han äter direkt ur ugnsformen stående vid kylen, när de ses på den lilla restaurangen vid hörnet och äter saker som dryper av fett och är illrött av tomat. Inte den där balanserade och avskalade italienska maten på fantastiska råvaror utan fullt jävla ös med industriost, kött och färdiga tomatsåser. Det gillar jag!

Inspirationen kommer från massor av recept på nätet, alltifrån Youtubeklipp till bloggar. Det finns alltid små nyanser och skillnader i såna här recept och jag gör ingalunda något anspråk på att ha optimerat. Optimering pysslar jag med när det gäller svensk husman, andra kulturers mat ger jag mig inte på i det avseendet. Det vore att förhäva sig.

Ingredienser

8 portioner

Färs

1 kg färs, allt funkar och ger sin egen karaktär men jag använde kronhjort
3 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlök (en hel!), finhackad
1 tsk bra paprikapulver (inte rökt!)
0,5 msk nymortlade fänkålsfrön
1 msk italiensk salladskrydda (jajamän!)
finhackade stjälkar från basilika (typ en kruka)
1 liten morot, riven
2 dl tomatpuré
4-5 dl tomatsås, funkar fint med t ex Muttis färdiga på burk
salt och svartpeppar

Ostsås

750 g ricotta
2 ägg
50 g parmesan, fint riven
6 mozzarellabollar

Montering och servering

2 paket lasagneplattor
massor av färska basilika blad

Gör så här

Färsen

  1. Det här tar tid och man får inte fuska med det.
  2. Hetta upp oljan ordentligt och fräs färsen i den. Det bästa är om du steker färsen i mindre portioner så du verkligen får fin stekyta på den. Står du där med en stekpanna med färs som kokar i sin köttsaft så har du gjort fel, då har du för låg temp och/eller har lassat på för mycket. Stekytan är viktig!
  3. När köttet ser bra ut så tillsätter du lök, vitlök, paprikapulver, fänkål, salladskrydda och tomatpuré och steker fem minuter till på rätt låg temp. Var noga med att röra från botten för tomatpurén bränner gärna fast.
  4. Tillsätt sen tomatsås, lägg på ett lock och koka allt i minst två timmar. Sista timmen utan lock så det inte blir så rinnigt.
  5. Smaka av med massor av svartpeppar och lagom med salt och ställ sedan undan köttfärssåsen att svalna.

Ost

  1. Vispa upp äggen ordentligt.
  2. Rör ner ricotta och parmesan tills ricottan slutar vara klumpig. Det tar lite tid.
  3. Skiva mozzarellan så skivorna blir så stora som möjligt och ungefär 5 mm tjocka.
  4. Lägg ut mozzarellaskivorna på en skärbräda el dyl, det gör inget om de ligger lite på varandra, och lägg en annan skärbräda över. Lägg dem sedan i press under en timma. Tryck ordentligt och häll av vätskan som rinner ut.

Montering och gräddning

  1. Det är knepigt att välja lasagneform. Helst vill du ha en som bra precis exakt rymmer all maten och dessutom blir ganska hög. Det är också bra med räta vinklar hos ugnsformen.
  2. Nu kör vi tunna lager enligt följande ordning: köttfärssås, lasagneplattor, köttfärssås, ostsås, mozzarella, lasagneplattor, köttfärssås, ostsås, mozzarella osv.
  3. Se till att ha rejält med ostsås kvar att lägga längst upp. Det gör liksom inget om det blir lasagneplattor över, ost är viktigast. Det gäller för livet i stort.
  4. Avsluta med riven parmesan.
  5. Klä formen med folie och in i ugnen och grädda hela kalaset på 200°C i typ 30 minuter.
  6. Ta av folien och fortsätt grädda, nu ska det bli fin yta och du får hålla koll. Det tar typ 15 minuter.
  7. Nu kommer det knepiga. Jag tycker på allvar att man ska låta lasagnen svalna helt i det här läget. Det tar en timma ytterligare men det är värt det för den sätter sig så vackert. Du kan så klart servera den direkt men det blir svårt att lägga upp snyggt.
  8. Om du valt att låta den svalna så värm den sen en halvtimma på 100°C i ugnen och ta ut den och skär sen direkt upp den. Servera med basilikablad och håll tummarna för att du inte sopat i dig allt vin under matlagningen.