Search
Generic filters
Exact matches only

Cornbread

1
Delningar
MAT

Cornbread

Cornbread är en amerikansk klassiker och används som tillbehör i väldigt många maträtter. Kanske främst till lite kryddigare mat men även till annat. En sak som slagit mig är att det nästan alltid tycks ingå i den typisk fängelsematen i amerikanska fängelser.

I Sverige är det inte så vanligt alls men jag tycker verkligen att det är en liten pärla som borde användas mer. Antalet recept är i det närmaste oändligt och jag har äntligen lyckats hitta ett recept som är lättlagat, helt glutenfritt och inte så förbannat torrt (som varit mitt problem innan). Receptet är starkt inspirerat härifrån men anpassat efter vad som går att hitta i svenska butiker och med svenska enheter.

I receptet skriver jag att man kan använda kärnmjölk. Det är alltså den laktosrika vätskan som blir över när man kärnar grädde till smör. I Sverige går det knappt att köpa någonstans, men man kan så klart fixa det själv genom att kärna sitt eget smör.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2,5 dl mjöl (glutenfri mjölmix funkar perfekt)
2,5 dl polenta
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl kärnmjölk eller mjölk
0,5 dl flytande honung
2 ägg
300 g smält och lite svalnat osaltat smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C och smöra en gjutjärnspanna eller ugnsform.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ordentligt ner kärnmjölk (eller mjölk), honung och ägg. Rör sedan försiktigt ner det smälta smöret.

3. Hetta upp din panna lite i ugnen så att det insmetade smöret smälter. Ta ut pannan ur ugnen och häll ner smeten. Baka i 20-25 minuter (då en nedstoppad tändsticka inte längre drar med sig smet upp från brödet).

4. Låt brödet svalna i en kvart och skär sedan upp det och servera.