Search
Generic filters
Exact matches only

Vietnamesisk biffcurry

0
Delningar
MAT

Vietnamesisk biffcurry

Samlingsnamnet för biffgrytor på vietnamesiska brukar vara ”Bò kho” men jag är kass på att komma ihåg och lära mig maträtters namn på främmande språk så jag kan mycket väl ha fel. Den här biffgrytan är dock lite speciell då den är starkt influerad av indisk mat och det blir faktiskt en förbannat lyckad blandning.

I receptet skriver jag att man ska använda curry och där öppnas givetvis en myriad av alternativ. En curry är ju kort och gott en kryddblandning som kan göras på hur många sätt som helst. Själv har jag en påse fin curry som ett par vänner köpt hos mig i en någon typ av kryddbod i Stockholm som jag inte vet namnet på.

Botanisera lite i curry och testa andra sorter än den vanliga. Blanda själv, köp på nätet och gynna småhandlare som tillhandahåller kvalitetsmatprodukter.

Självklart kan du använda din vanliga curry också, maten blir strålande även med den.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

1 kg bra koknötkött, skuret i grytbitar (jag använde älghögrev)
2 gula lökar, fint skivade
En rejäl bit ingefära (tänk en tumme; min tumme), finhackad
5 vitlöksklyftor, fint skivade
3 msk curry (se ovan)
3 msk neutral olja (jag gillar majsolja)
5 dl köttbuljong
3 msk fisksås
3 msk ljus soja
5-10 små torkade asiatiska chilis (här får du använda eget omdöme, jag vet inte hur bra chilitolerans du har)
3 morötter, skalade och tjockt skivade
0,5 kg potatis, skalade och skurna i skapligt stora bitar
2 kokta majskolvar, skurna i bitar
1 burk kokosmjölk
Salt, svartpeppar och socker

Tillbehör

Baguette (väldigt vanligt till grytor i Vietnam)
Färsk koriander
Limeklyftor

Gör så här

1. Blanda köttbitarna med lök, ingefära, vitlök och curry. Låt köttet torrmarineras i en timma.

2. Hetta upp oljan ordentligt i en stor gryta, fiska upp köttbitarna ur torrmarinaden och fräs köttet i omgångar som du plockar upp när de är färdigstekta. Det ska bli ordentlig stekyta på köttet och steker du allt på en gång så är det svårt att få till riktigt bra.

3. Återför allt kött till grytan tillsammans med torrmarinaden (lök, vitlök, ingefära, kryddor). Tillsätt buljong, fisksås, soja och chili. Koka upp och låt puttra under lock.

4. När du tycker att köttet är mört och fint så lägger du ner potatis, morötter och häller ner kokosmjölken. Koka under lock i ytterligare 30-40 minuter.

5. Smaka av med salt, svartpeppar och socker.

6. Servera med tillbehören och testa gärna en porter till maten.

Notera:
Jag tycker att det är helt meningslöst att ange någon tid för kokning av kött i såna här grytor då det är helt beroende av hur mört kött du har. En ordentligt hängmörad högrev från vissa koraser kan klara sig med 30 minuters kokning medan rullen från en gammal älgtjur kan behöva 5 timmar. Man får känna och smaka sig fram. En sån här gryta är inte alls tokig att göra dagen innan och sedan bara värma när det är dags att käka, smakerna har satt sig bättre då också.