Search
Generic filters
Exact matches only

Räkor i sås på saltägg

0
Delningar
MAT

Räkor i sås på saltägg

Det här är en lustig rätt som jag aldrig hade kommit på tanken att tillaga om jag inte googlat gin fizz, råkat se en blå drink med te på himmelsärt, klickat mig vidare till fjärilsris, sett att ett tillbehör kunde vara kokt saltägg, googlat saltägg och upptäckt att det tydligen är lite av en mattrend som smaksättare just nu i Sydostasien. Och sen sökt och läst som en galning om precis allt allt allt som handlar om saltägg, hur man förbereder dem och vad de kan användas till. Så går det till, mitt matgooglande. Ett bananskal hit, ett bananskal dit, djupdykning i något märkligt och så upptäcker jag att jag absolut inte kan gå vidare i livet utan att smaka det.

Det här receptet är någon sorts hopkok av flera olika tillagningssätt jag råkat på. Jag ville ha chansen att testa mitt nyinköpta kinesiska vin och jag är förtjust i curryblad. Jag var inte så sugen på äggsmörig sås till någon form av friterat deghölje, så det valde jag bort. Resultatet blev riktigt gott!

Så vad är då poängen med saltägg istället för bara ägg? Tja, jag är inte fullt ut säker än ska erkännas. Men såsen blev väldigt fyllig och äggig i smaken på ett himla trevligt vis. Och vad jag läst mig till så ska det lyfta ännu ett snäpp om man kryddar äggulorna vid insaltningen. Och ännu lite mer om – när! – man använder ankägg. Snart ska jag göra ett separat inlägg om saltägg efter konstens alla regler, men den här gången tog jag en genväg genom snabbsaltning av enbart gulan. Det gick ju utmärkt det med, även om det är ännu roligare att krångla till det.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

500 g råa räkor

2 äggulor
Några msk salt

2 vitlöksklyftor, finhackade. Se till att de är färska, inte så där mögeltrista som de ibland är.
1 msk smör
1 msk torkade curryblad

1,5 dl osötad kondenserad mjölk/evaporated milk
1 msk kinesiskt vin, shaoxing, eller torr sherry
2 salladslökar, det gröna
2 chilifrukter, gärna den smala kinesiska sorten lijiang

Olja till stekning
Salt efter smak

Gör så här

Salta äggulor

Häll en tesked salt i en äggkopp. Knäck ett ägg och häll över gulan försiktigt i äggkoppen. Häll över en msk salt, det ska täcka äggulan hjälpligt. Gör likadant med ett till ägg. Låt stå ett till två dygn. När äggulorna ska användas, skölj försiktigt bort saltet. Äggulan har nu blivit fast och fått en vackert gulorange färg.

Räkor och sås

1. Tina räkorna och låt dem rinna av.

2. Hetta upp ett par matskedar olja i en stekpappa och woka räkorna hastigt i två omgångar så inte pannan kyls ner för mycket. Låt räkorna bli alldeles precis färdiga, häll sedan över dem och eventuell vätska de avgett till ett fat.

3. Finhacka äggulorna.

4. Lägg i smör i pannan och låt smälta på låg värme. Tillsätt vitlök och curryblad.

5. När vitlök och curryblad doftar, tillsätt de hackade äggulorna. Rör om tills äggulorna är tillagade, mosa dem gärna med baksidan på sleven medan du rör om. Smöret och äggen ska skumma en del.

6. När det skummat några minuter och äggen inte längre är råa, tillsätt den kondenserade mjölken.

7. Häll över räkorna och den vätska de avgett. Tillsätt vinet, höj värmen en aning och rör om så räkorna täcks av såsen. Om det verkar vara för lite sås går det bra att tillsätta lite mer mjölk.

8. Smaka av, tillsätt salt om det behövs.

9. Hacka salladslök och chili till ringar, strö över den färdiga rätten.