Search
Generic filters
Exact matches only

Jollof rice åt det nigerianska hållet

1
Delningar
MAT

Jollof rice åt det nigerianska hållet

Idag kände jag mig fasligt tråkig. Orken är dålig efter att jag har varit både sängliggande och tom inneliggande en tid med en sällsynt ilsken och segdragen magsjuka. Läkarna mörkade men det var ju ebola så klart, det kände jag. Humöret behövde kryckor. Jag drog igång Magic System på hög volym och sen var det bara att dansa iväg till köket. Joie de vivre! Ivoriansk musik och nigeriansk jollof rice, jag vet. Men de äter jollof rice även i Elfenbenskusten och glad övertrumfar renlärig.

Jollof rice är en risrätt som är vanlig i västra Afrika. Det finns en massa varianter beorende på var det tillagas. Olika proteiner, grönsaker, kryddor… Jag är svag för den nigerianska, tycker om rökigheten från dried crayfish, torkade rökta räkor. Föredrar också att laga den utan tillsatt kött eller skaldjur, äter i så fall hellre proteinerna vid sidan. Eller bara en skål med ris som det är, jag tycker faktiskt det räcker gott så. Men pigeon peas, sådana ärtor som brukar användas i karibisk rice and peas, är goda att ha i så det liksom händer något i riset.

Musik, en flaska maskrosvin som jag fått av en utomordentligt trevlig bekant. Och svingod tryggmat. Inte så himla dålig dag ändå.

Crayfish och ground crayfish

Crayfish är torkade rökta räkor och ground crayfish är den malda varianten. Det är en typisk krydda i nigeriansk matlagning och finns att få tag på i afrikanska eller orientaliska butiker och via nätbutiker. Det går att ersätta med andra torkade räkor och/eller lite rökt paprika. Eller en bit böckling! Ett annat recept där jag använder ground crayfish är nkwobi, nigeriansk kofot med knorr.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

3 dl långkorningt ris
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
2 dl pigeon peas (Trevliga gröna ärtor som brukar användas i karibisk rice and peas. Går att ersätta med vanliga gröna ärtor, kokta kikärtor eller gröna linser. Gröna ärtor ska i så fall tillsättas mot slutet av koktiden.)
2 tomater
1 röd spetspaprika
Två schalottenlökar
Två vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
En habanero utan innanmäte
1 krm torkad timjan eller några strån färsk
7-8 riv av en muskotnöt
1 tsk curry
1 krm mald spiskummin
1 krm gurkmeja
1 lagerblad
Några tunna skivor färsk ingefära
1 tsk god rökt paprika
2 tsk ground crayfish
Palmolja (Orange på burk. Ja jag vet, palmolja. Jo jag bryr mig faktiskt väldigt mycket om sånt överlag men jag gör undantag. Det här är ett sådant. Oljan är lika mycket en krydda som ett matfett, och utan den blir det inte samma smak. Däremot blir det gott även med vanlig neutral matolja.)
Salt
Ytterligare varmt vatten
2 msk smör
Salladslök

Gör så här

1. Mixa tomat, paprika, chili, lök och vitlök till en hyfsat slät sås.

2. Hetta upp oljan några minuter tillsammans med övriga kryddor och crayfish.

3. När kryddorna doftar gott häller du över den släta såsen och hälften av kycklingbuljongen. Låt småputtra utan lock på medelvärme ungefär en halvtimme. Rör då och då, dra ner temperaturen om det kokar för häftigt och fyll på med lite mer kycklingbuljong om det verkar vara på väg att koka torrt. Smaka av med salt.

4. Tvätta riset ordentligt. Rör ner det i tomatsåsen tillsammans med återstående varm kycklingbuljong. Häll i ärtorna, rör om och täck med ett lock. Låt koka på lägsta möjliga värme ca 20 minuter.

5. Lyft av locket och rör om försiktigt. Provsmaka och ha i mer salt vid behov. Behövs mer vatten? Om riset inte är klart och det verkar torrt, ha i en dl varmt vatten, täck med lock och låt stå kvar på plattan tio minuter till på lägsta värme.

6. Rör i smöret och strö finskuren salladslök ovanpå.

7. Ät som det är i en skål, det behövs faktiskt inte mer än så. Eller servera till t ex kyckling, fisk eller suya, nigerianska grillspett.