Search
Generic filters
Exact matches only

Cricket chaat, indisk liten rätt på syrsor

1
Delningar
MAT

Cricket chaat, indisk liten rätt på syrsor

Det är mars. Ljuset har återvänt tillräckligt för att avslöja att vi alla är vinterfula. Ungarna behöver fortfarande brottas in i overaller innan de ska till skolan, när det inte är vab förstås. Jag vill bort. Två bra sätt att drömma sig bort är mat och storslagen film.

Indien är ungefär så långt min tanke kan komma ifrån mars på Uppsalaslätten, med färg, värme, och dofter. Jag har aldrig varit där men jag är väldigt svag för både indisk mat och Bollywoodfilmer. Ett filmtips för att döda en evighetsseg marskväll är Lagaan, en indisk film om… en cricketmatch. Cricket är den där brännbollslika men totalt obegripliga sporten som britter och indier tydligen uppskattar. Min mor, som en gång i tiden skrev en omfattande uppsats om cricket, beskriver det så här: ”Det är lite som brännboll med en massa märkliga regler som först verkar obegripliga. Det händer inte så mycket, de går fram och tillbaka mest, men sen börjar man förstå och det blir riktigt spännande. Då bryter de plötsligt matchen för te.”

Lagaan är tre timmar och 44 minuter lång. Du gör klokt i att bryta filmkvällen för te eller indiska snacks. Du hinner sannolikt med båda. Chaat är indiska kryddiga smårätter, ofta hetsyrliga och aromatiska tack vare kryddblandningen chaat masala.

Cricket betyder förresten syrsa på engelska.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 dl syrsor, helst färska eller frysta (Du kan välja något annat om du inte får tag på syrsor, räkor eller kanske kikärtor. Det smakar så klart inte likadant, men det blir gott.)
1 tomat
1 liten schalottenlök
1-2 gröna chili, styrka efter smak
Några kvistar bra koriander (Försök få tag på ett knippe istället för en kruka, brukar finnas i orientaliska matbutiker.)
1,5 tsk riven färsk ingefära
1 tsk citronjos
Några nypor chaat masala efter smak
Salt

Gör så här

1. Hacka tomat, lök och chili.

2. Blanda ihop tillsammans med ingefära, citron, ett par nypor chaat masala och lite salt.
3. Hacka koriander grovt

4. Stek syrsorna 2-3 minuter i olja i hög temperatur. De ska bli lätt frasiga och mörkna lite i färgen men får absolut inte bli brända eller genomtorra.

5. Vänd ihop de blandade grönsakerna, korianderblad och syrsor.

6. Smaka av och justera kryddning.

7. Lägg upp i en skål och strö eventuellt lite mer chaat masala över. Servera med en citronklyfta och några snyggbitar koriander.