Search
Generic filters
Exact matches only

Chaat masala – luktsalt som väcker en blekgrå vardag. Eller tonåring.

4
Delningar
MAT

Chaat masala – luktsalt som väcker en blekgrå vardag. Eller tonåring.

I högstadiet när jag kom hem från skolan var jag i regel dödshungrig. Varma mackor gjorda på en hel ost och en hel limpa, alla överblivna gäddfärsbullar från gårdagen eller vad jag nu hittade i skåpen. Ganska ofta blev det chana chaat, en indisk hetsyrlig kikärtsallad som tydligen ofta äts som gatumat. Chana chaat var min bästa efter skolan-mat.

På tv gick en matlagningsserie med Madhur Jaffrey som jag verkligen älskade. Mrs Jaffrey lärde mig att förbereda små skålar med riven ingefära och vitlök, lärde mig att göra ghee, lärde mig att koriander visst kunde ätas som blad också. Jag tingade en bit av mammas rabatt för odling. Och jag lärde mig att blanda egna kryddblandningar och att de kunde bli helt olika med precis samma ingredienser, bara i olika proportioner.

Månadspengen byttes mot påsar med hel spiskummin och amchur, syrligt mangopulver. Det gick ju inte att köpa på lokala matbutiken så klart, jag fick åka in till stan och plöja småbutiker. Ibland åkte jag ända till Stockholm för där fanns den mest underbara platsen på hela jorden, Hötorgshallen. Där fanns allt som Mrs Jaffrey lärt mig att jag inte kunde leva utan. Nästan allt. Jag hittade aldrig hing, dyvelsträck, djävulsbajs, den mest spännande kryddan av alla. Men det har jag hittat nu!

En av de bästa kryddblandningarna jag lärde mig att göra var chaat masala. En otroligt användbar aromatisk och syrlig kryddblandning som ofta strös över sallader och snacks, och som är helt nödvändig för att göra en anständig chana chaat efter skolan, eller kanske en cricket chaat. Receptet här är en variant, börja med den och testa dig fram till vad du gillar genom att tweaka proportionerna. Ingen ingrediens är helt oumbärlig men svart salt är vad som gör att det verkligen smakar chaat masala, i alla fall för mig. Men som alltid är ju huvudsaken att det är gott, inte att det är renlärigt. Så om det är någon krydda du inte hittar eller inte gillar, låt bli den eller testa att ersätta med något annat. Det blir oftast gott ändå.

Det här blev nästan lite tårögt känslosmetigt för mig att skriva men just Madhur Jaffrey och chaat masala har betytt väldigt mycket i mitt matlagningsliv. Insikten att jag kan laga nästan vad som helst alldeles själv.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

3 msk hel spiskummin
1 msk helt korianderfrö
1,5 tsk hel ajwain (Jag tycker det går bra att ersätta med timjan, men då skippar jag rostningen)
1 tsk hel fänkål
1 tsk svartpepparkorn
1-2 tsk torkad chili med en hetta som passar din smak
4 msk amchur, syrligt mangopulver (Efter vad jag läst mig till på färdiga kryddblandningar går det faktiskt att ersätta hjälpligt med citronsyra, dock inte lika mycket utan du får smaka dig fram. Då får man inte fruktigheten från mangon men det funkar.)
3 msk svart salt
1 msk torkad mynta, gärna marockansk
1,5 tsk mald ingefära
1 krm hing

En del har vanligt salt i kryddblandningen också men jag föredrar att tillsätta det separat. Ibland vill jag strö lite chaat masala på en redan färdig rätt och då är det bra att inte behöva ta hänsyn till saltmängd.

Gör så här

1. Torrosta alla hela frön under ständig omrörning i en inte alltför het stekpanna tills de doftar. Var försiktig så de inte bränner vid.

2. Låt dem svalna och mixa till ett fint pulver tillsammans med övriga ingredienser. Det går lättast i en krydd- eller kaffekvarn.

3. Förvara i en tättslutande glasburk så smaken bevaras och inte andra matvaror tar åt sig av doften. Hållbarheten är lite sådär eftersom kryddorna är rostade och malda. Räkna med max ett halvår, sen gör du en ny omgång med pigg och fräsch smak. Det här är en kryddblandning för användning, inte hylldekoration!

4. Sprinkla någon nypa över färdiga sallader, grönsaksrätter eller vad som helst som som du vill ska smaka drömgott istället för kommunalgrått.

5. Lyssna på Choli ke peeche också och du är nästan i Indien, helt utan flyg och turistdiarré. Varsågod.