Search
Generic filters
Exact matches only

Suya, grillspett från Nigeria

1
Delningar
MAT

Suya, grillspett från Nigeria

Härom dagen upptäckte jag en ny affär! I Uppsala vid Sivia Torg finns en pytteliten butik med diverse aftrikanska matvaror, kryddor, gryn och mjöl, frysvaror och kanske framför allt färska frukter och grönsaker. Fantastiskt!! Så jag köpte naturligtvis på mig det ena och det andra och ägnade sen ett par dagar åt att hetsgoogla mat från Uganda, Kenya, Nigeria…

En av rätterna jag råkade på var suya, nigerianska grillspett som tydligen är fasligt populär som gatumat där i krokarna. Och eftersom det är sommar och grillen sällan svalnar hos mig så var det bara att köra igång. Jag har testat tre varianter. Och ja, jag gjorde faktiskt egna s k kuli kuli, jordnötssnacks som används i ett av alternativen till kryddning… Spetten blev fantastiskt goda, alla tre varianter!

Det är ju knivigt att hitta eller ersätta vissa kryddor, framför allt att ersätta när man inte har en aning om hur kryddorna smakar ens. Men det är liksom inte mycket att sura över, det är bara att ta de pusselbitar man har och gissa fram resten. Men bara för att vara tydlig så är det här inte ett genuint recept på äkta suya jag åstadkommit utan bara ett ärligt försök efter att ha läst sisådär femtio recept och en väldig massa smakbeskrivningar av kryddor.

Jag har gjort tre varianter av kryddblandning eller marinad. Välj den du själv har ingredienser och ork till. Alla tre ger ett väldigt gott resultat! Men mitt råd är att du provsmakar innan du kryddar köttet, och justerar utifrån din egen smak. Du kan gärna börja med en mindre mängd chili förresten, för det är lättare att bara sätta till mer om det behövs än att ta bort om det blivit för hett.

Kan du din suya betydligt bättre än jag? Hjälp mig då gärna att hyfsa till receptet! Gå in på Feeders Facebooksida och tipsa om bättre ersättningar för kryddblandningen eller annat som kan lyfta de här spetten ännu mer.

Ingredienser

1 kg riktigt fint nöt- eller älgkött utan senor eller för mycket insprängt fett
Neutral matolja att pensla med innan grillning

Ett antal spett, kanske tio

Alternativ 1: Enkel kryddblandning

2 dl torrostade jordnötter
2 msk ingefärspulver
2 msk chilipulver
1 tsk nymald svartpeppar
2 msk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
2 msk lökpulver
1 buljongtärning

Alternativ 2: Kryddblandning med specialingredienser

2 dl kuli kuli (nigerianska jordnötssnacks)
2 msk ingefärspulver
1/2 tsk nejlikor
2 msk chilipulver
1/2 tsk nymald svartpeppar
1/2 tsk uda eller sichuanpeppar
1 tsk alligatorpeppar eller paradispeppar
2 msk vitlökspulver
1/2 tsk rökt paprikapulver
2 msk lökpulver
1 buljongtärning

Alternativ 3: Marinad

2 dl torrostade jordnötter
3 msk riven färsk ingefära
1/2 tsk nejlikor
2 tsk chilipulver
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 färsk röd chilifrukt, gärna habanero om du gillar hetta
1/2 tsk uda eller sichuanpeppar
1 tsk alligatorpeppar eller paradispeppar
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 rödlök
1 buljongtärning

Gör så här

Kryddblandning/Marinad

Alternativ 1: Mixa allt till ett fint pulver men var noga att inte mixa för länge så att det blir till jordnötssmör. Har det väl hunnit bli en smet av det måste du blanda ut med fler blöta ingredienser för att det ska gå att fördela över köttet, förslagsvis en röd paprika, en färsk lök och lite varmt vatten som mixas ihop med jordnötssmeten. Justera utifrån vad du tycker är gott.

Alternativ 2: Mixa allt till ett fint pulver.

Alternativ 3: Mixa alla ingredienser till en slät marinad.

Grilla suya

1. Skär köttet i bitar, 2 x 2 cm för små spett, 3 x 3 cm för större.

2. Salta köttet. Strö sen över kryddblandning medan du rör om så kryddan täcker köttbitarna någorlunda jämnt, alternativt höll över all marinad och blanda ordentligt. Låt stå i kylskåp i ungefär tre timmar.

3. Trä upp köttet på spett och låt dem stå kvar i kylskåpet. Kom ihåg att bambuspett ska blötläggas minst en halvtimme innan användning så de inte brinner upp, gärna ännu längre.

4. Dra igång grillen och låt den bli het som tusan.

5. Ta spetten från kylskåpet och pensla på olja. Det kan vara lite bökigt med de blötmarinerade, men låt dem rinna av och häll sen på lite olja efter bästa förmåga bara. Marinaden innehåller redan en del olja från jordnötterna också.

6. Grilla direkt över glöden. Spetten ska få fin yta men inte kremeras rakt igenom. Snurra och byt plats på dem efter behov så de blir jämnt tillagade och inte bränns. Peta av en köttbit och provsmaka för att se om de blivit klara, grillade som du vill ha dem. Jag tycker om en ordentlig yta och rosa kärna.

7. Servera som de är med en öl, eller med pitabröd, sallad och sås, eller som jag gjorde med jollof rice, friterade matbananer (matoke), färsk avokado och ringar av rödlök. Rice and peas
är också ett bra val till.