Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad flankstek med en jävla massa gott

1
Delningar
MAT

Grillad flankstek med en jävla massa gott

grillad flankstek

För inte alltför längesedan så var flankstek något helt okänt i Sverige. Alltså i den meningen att den inte gick att köpa. Nu hittar du den i butiker i nästan vilken håla som helst. Det är en underbar styckdetalj att grilla. Muskelfibrerna hos flankstek är av det lite grövre slaget så det vill till att man handskas med den rätt för att den inte ska kännas seg. Det går jag igenom noga nedan.

Till köttet ville jag ha texmextillbehör. Det är liksom något jag aldrig kommer tröttna på då det finns något fräscht över den maten. Man äter massor med grönt och trots att man äter sig till amöbastadiet så känns det inte så där fullt tvärvidrigt (som efter att man ätit sig lika mätt på t ex pizza och vill dö).

Det är ett antal komponenter som ingår i det här receptet, men så klart kan du plocka lite som du vill. I grunden är det inget som är speciellt svårt att laga, inget som tar speciellt lång tid heller. Om man bortser från ’refried beans’. Jag har också mangosalsa, pico de gallo, lite vitost, koriander, picklad jalapeno och majschips.

Här kommer några fler tänkbara tillbehör: Salsa criolla, het och kryddig mangosalsa, grillad salsa verde, mexikansk bönsoppa, rökig röd salsa av pumpafrön, grön salsa av pumpafrön, black bean soup.

Refried beans till flankstek

Refried beans är en röra på mosade eller halvmosade bönor som är ruskigt vanlig inom mexikansk mat och texmex. Den kan göras på miljoner olika sätt och även köpas färdig på burk. Jag använder bacon när jag gör min, för att få in lite rökighet och få en fylligare smak. Vill du göra vegetarisk eller vegansk refried beans så dutta i lite liquid smoke och soltorkade oliver istället. Då kommer du faktiskt ganska nära bacon i smaken.

Det tar lite tid att göra refried beans även om det till stor del sköter sig självt. Ett tips är att göra dubbel, eller kanske trippel sats. Det funkar utmärkt att frysa och såna där små tillbehör är himmelska att kunna plocka fram ur frysen.

Ingredienser

6 portioner

Flankstek

en flankstek (typ 0,8-1 kg)
1-2 msk god rub/kryddblandning

Refried beans

5 baconskivor, hackade
1 tsk neutral olja
2 schalottenlökar, finhackade
2 spetspaprikor, fint tärnade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 jalapeno, fint hackad
25 cl lageröl
1 burk svarta bönor, avrunnen
1 msk saft från citron (smakas av)
1 tsk lönnsirap (smakas av)
salt och svartpeppar

Mangosalsa

2 mogna mangos (jag tycker pakistansk mango är den bästa)
en näve färsk mynta
en halv jalapeno, finhackad
saft från en lime (smaka av)
salt och svartpeppar

Pico de gallo

fyra stora tomater, urkärnade och tärnade
1 silverlök, finhackad
en halv jalapeno, finhackad
saft från en lime (smaka av)
en näve färsk koriander, hackad
salt, svartpeppar och socker

Övrigt

Majschips
smulad vitost (sån där man ofta hittar i orientaliska butiker i stor hög plåtburk)
färsk koriander
picklad jalapeno
limeklyftor

Gör så här

Refried beans

  1. Det är bäst att börja med bönorna för de ska stå och puttra rätt så länge. Hetta upp oljan på låg temperatur och lägg ner ditt bacon. Det ska stå där och fräsa försiktigt på väldigt låg temp i ungefär en halvtimma eller tills baconet är krispigt.
  2. Lägg ner schalottenlök, paprikatärningar, vitlök och jalapeno i baconfräset och låt fräsa mer tills löken är mjuk.
  3. Tillsätt ölen och låt sedan reducera ner till ungefär hälften.
  4. Häll ner bönorna och mosa med en gaffel. Du ska stå där och mosa ganska så länge men du ska inte göra gröt av hela skiten. Mycket mosat men ändå hela bönor kvar är det bästa.
  5. Smaka av med citron, lönnsirap, salt och svartpeppar.

Mangosalsa och pico de gallo

I båda fallen blandar du bara ihop ingredienserna och ställer undan tills det är dags för servering.

Flankstek

  1. Krydda gärna flanksteken några timmar innan så den får stå och absorbera lite av smakerna från kryddningen.
  2. Tänd grillen för indirekt grillning. Använd inte så mycket kol för du vill inledningsvis inte ha det så varmt i grillen.
  3. Nu ska vi grilla med ”reversed sear”-metoden. Börja med att lägga köttet så långt ifrån glöden som möjligt i grillen. Kör upp den till 45°C i innertemperatur och slå sedan in köttet i folie. Linda gärna in det i en handduk också så det inte kallnar.
  4. Brassa på mer kol så du får en riktigt het glödbädd. Grilla därefter köttet direkt över glöden tills du har fin yta. Det ska vara hett och gå fort.
  5. Klart. Skiva i 1 cm tjocka skivor vinkelrätt mot fibrerna. Servera med tillbehören och alldeles för mycket öl.