Search
Generic filters
Exact matches only

Grön salsa av pumpafrön

0
Delningar
MAT

Grön salsa av pumpafrön

Skål med salsa

Salsa behöver man lite då och då. Den här varianten är riktigt bra och ett jättefint krämigt alternativ till gräddfil eller guacamole. Perfekt att göra i ordning tidigare på kvällen om man vill kunna sitta i soffan i godan ro och mumsa i sig sen när man segat till sig. Smaken är rostat nötig och ganska len men utan att vara tråkig.

Det bästa med den här sortens matigare salsa är att man lätt kan bygga en hel rätt kring den utan att ens riktigt laga mat. Rota fram kycklingrester, fritera några köpta tortillabröd, lite färsk paprika, chilisås, nån lök… Voila, lunch!

Följ gärna vårt konto på instagram. Där lägger vi ut en massa inspiration och länkar till blogginlägg. Och pratar med följare så klart!

Ingredienser

2 dl skalade orostade pumpafrön
1 jalapeno eller annan grön chili med hetta. Krämigheten som kommer av pumpafröna mildrar hettan, så våga ta i lite!
2 msk majsolja
1 vitlöksklyfta, tunnskivad
1 krm hel spiskummin
En stor näve koriander, bladen. Helst koriander såld i knippen eftersom den har väldigt mycket mer smak än den i kruka.
2 dl varmt vatten. Ungefärlig mängd, späd till den konsistens du önskar.
1 lime, valfritt
Salt

Gör så här

1. Skiva chilin.

2. Hetta upp en panna med oljan på medelvärme och lägg i pumpafrön, chili och spiskummin. Stek under omrörning tills fröna tagit lite färg, det borde ta knappa fem minuter. Tillsätt vitlöken och stek lite till men var noga att inget bränns. Fröna ska bli gyllene men inte för bruna.

3. Häll fröblandningen i en stor mortel tillsammans med koriandern. Mortla på för allt vad du är värt tills det blir en fast massa utan för mycket smulor i eller tills du helt enkelt tröttnar. Du kan även använda mixer men jag tycker det blir stor skillnad i konsistens. Mer olja kläms ut vid mortling så salsan blir krämigare, nästan gräddig. Här hade jag kunnat lägga in en plågsamt lång och enformig instruktionsfilm…

4. När du tröttnat på att mortla häller du i lite salt och vattnet några matskedar åt gången och mortlar in det. Fånle över vilken fantastiskt gräddig konsistens och ljusgrön färg massan plötsligt får. Fortsätt med vatten tills du är nöjd över konsistensen. Det beror väl på hur du tänkt använda den om en fastare eller rinnigare konsistens passar bäst.

5. Smaka av, ha i mer salt efter smak. Här kan du om du vill ha i lime efter smak. För mig beror det på vad jag tänker servera salsan till, om något annat tillbehör tillför syra, eller helt enkelt vad jag är sugen på. Med lime i får massan nästan en känsla av att gräddfil eller liknande är tillsatt, och görs massan fast, syrlig och ganska salt så påminner den snudd på om färskost.

Använd som dip, till tortillas, till kyckling… Det mesta blir godare med en klutt pumpafrösalsa!