Search
Generic filters
Exact matches only

Husmanskost i förändring

0
Delningar
PRAT

Husmanskost i förändring

matjessill

När jag matskrev för Mittmedia (i tidningen Helga, som är en helgtidning som delas ut till hälsingetidningarnas prenumeranter) så fick jag en dag ett mail som fick mig att fundera en hel del över husmanskost. Det var från en kvinna i Hudiksvall och hon skrev:

”Läste i HT att ni ville ha synpunkter på innehållet i Helga. Jag tycker Helenas hembakta är jättebra, enkla och goda recept, har provat flera. Vad jag däremot inte tycker är bra är Anders Johanssons allt för omständiga och märkvärdiga recept med långa listor på mer eller mindre konstiga ingredienser. Har aldrig haft lust att testa nåt recept och undrar om han verkligen lagar den här maten själv. Det börjar bli allt mer inne med vanlig gammaldags svensk husmanskost något Helga borde nappa på istället.

Tänker på maten som far- och morföräldrar lagade av riktiga råvaror från grunden och från gården. Mat som många av dagens barn aldrig fått smaka och som generationen emellan drömmer om och längtar efter. När det ex serveras palt på någon restaurang i stan blir det världens rusning dit och maten tar ofta slut. Andra maträtter som fallit i glömska är pölsa, leverkaka (grynkaka av lever, korngryn, russin och sirap), rotmos och fläsklägg, dillkött, pepparrotskött, gamla hederliga stekar med gräddsås och gele, till jul saffranskaka med russin, rörost, färskost, lutfisk med vitsås – ja det finns mycket att hämta ur gamla gömmor. Intervjua gamla “kokerskor” innan de tar recepten med sig i graven.”

Mailet innehåller många guldkorn, inte minst att hon tvivlar på att jag själv lagar maten som jag skriver om. Självklart är det en lite sur ton i mailet men hon har ändå en poäng, husmanskosten är fantastisk och värd att både behålla kunskaperna kring och prata om.

När mailet kom tänkte jag mycket på det där och min första tanke var att jag nog egentligen inte har något att tillföra på den fronten. I alla fall inget som inte redan står i Vår Kokbok eller som diverse kändiskockar med flottigt hår redan publicerat förtitusenmiljarder gånger. Sen tänkte jag ett varv till.

Vem tror du att du är Anders?

Det finns massor att göra med husmanskosten och jag är synnerligen förtjust i två saker:

Detaljerna

Att försöka göra ungefär efter originalrecept men ta hänsyn till exakt alla detaljer och göra maträtten så bra som möjligt.

Nu ska jag inte alls förhäva mig själv på något vis, men jag tycker ofta att husmanskostrecepten som finns publicerade är lite knapphändiga. För lite omtanke ägnas detaljerna och man glömmer att nämna viktiga moment, som t ex att grytbitar ska stekas kanonhett så att de får ordentlig yta. Självklart fattar jag att de duktiga kockarna som står bakom recepten vet det där och lagar rätterna på jättebra sätt. Läsaren får dock inte reda på de viktiga hemligheterna. Det är just kring hemligheterna jag faktiskt känner att jag kan tillföra något, även om jag så klart inte gör anspråk på att vara världsbäst på det.

Många av mina trick är säkert inte de bästa och du kanske tycker annorlunda. Jag skrev förresten lite om kalopsens hemligheter på Taffel för ett par år sedan. Det här är något jag kommer ta upp igen så räkna med babbliga inlägg om saker ni redan ätit tusen gånger.

Förändringen

Att faktiskt uppdatera en maträtt, lägga till någon ”mer eller mindre konstig” ingrediens så att damen som citeras ovan sätter korvkakan i halsen.

Jag tycker det här är rätt så svårt. Alltså det är inte direkt svårt att göra om en maträtt ordentligt, men det är svårt att göra om den så pass lite så att den ändå behåller sin huvudkaraktär. Jag gjorde faktiskt ett försök med Kreolskans söndagsgryta (som jag nog tycker att man kan betrakta som husmanskost) och det blev jag himla nöjd med.

I framtiden ska jag ge mig på det här svåra ämnet lite mer tänker jag. När jag sitter och tänker på det känner jag hur det bubblar i mig av idéer och det här kommer bli roligt att kanalisera till lördagar i köket.

Men hörru damen i Hudik…

…jag har ju redan skrivit en hel del husmanskostrecept genom åren. Gravad lax med dillstuvad potatissjömansbiff, ärtsoppa, halstrad lövbiff, blodpudding, dillkött och mycket mycket mer. Däremot ska jag nog erkänna att jag inte publicerade så många husmanskostrecept i tidningen.

Fan, jag borde ändå inte få skäll, jag är ju en av husmanskostens försvarare. Nu hoppas jag att ni lagar husmanskost i veckan som kommer, börja med viltskav. Bjud en farmor och gärna någon från Hudik.