Search
Generic filters
Exact matches only

Tortillas i sås av svarta bönor, enfrijoladas

0
Delningar
MAT

Tortillas i sås av svarta bönor, enfrijoladas

Frukost! Kan vara det bästa målet. Rätt sällskap (inget inom hörhåll), en kopp svart kaffe och något vällagat slafs (gärna med svarta bönor!). Älskar i och för sig att laga mat åt ungarna, men just det där att sitta ner i total harmoni och liksom filmäta leende tillsammans är vi inte så värst bra på.

Det här är en perfekt rätt att förbereda till en de luxe helgfrukost. Såsen mår bara bra av att vila ett tag innan du använder den, låta smakerna fördjupas. Jag gör den helst dagen innan för att sen kunna sno ihop mina enfrijoladas snabbt och utan ansträngning.

Den får gärna vara ganska mild, bönsåsen. Jag gör så främst eftersom mina ungar är känsliga för hetta. Sen kompletterar var och en med het chili utifrån hur hård man är. Jag är stenhård så klart. Men annars tycker jag faktiskt att det är väldigt gott med lite sån där skönt dov och rökig hetta som man får från chipotle. Gör barnfamiljsvarianten du som är i det läget, annars kör du chipotle.

Anis ger den här rätten karaktär, men originalreceptet innehåller inte anis utan det är en ersättning för avokadoblad som inte brukar vara så lätta att få tag på i Sverige. Tyvärr är det inte bladen av den avokado vi köper i affärer i Sverige som används som krydda, den är tom lätt giftig. Men bladen av vanlig avokado doftar också väldigt gott. Nästa gång du planterat en kärna och fått en planta, nyp av ett blad, låt det torka och gnugga det sen lätt mellan händerna. Ljuvligt! Jag gick runt med ett avokadoblad i väskan i flera veckor sist jag gjorde så.

Vegan, vegetarisk? Lätt som plätt genom fettval och att utesluta osten. Ett svinbra förslag som alternativ till ost är salsa de pepitas, en krämig salsa på pumpafrön. Det finns förresten mer för dig som är vegan på Feeders.

Någon egen favvohelgfrukost? Bra tips på riktigt gott veganslafs? Uttråkad? Prata med oss på Feeders Facebooksida.

Ingredienser

4 frukostportioner

Bönsåsen
1 burk svarta bönor, ca 400 g
3 msk baconfett, ister eller majsolja
1 stor silverlök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivade
2 kvistar epazote, bladen. Epazote är en mexikansk krydda som ofta används till bönor. Eller 1 krm torkad mejram.
1-2 krm anis, finstött (beroende på hur framträdande anissmak du vill ha)
1-2 krm rökt paprika eller 1 chipotle (torkad eller inlagd)
Salt

Enfrijoladas
3 msk majsolja eller ister
8-10 små majstortillas eller 4-5 stora
100 g grovsmulad vitost eller fetaost
1 dl grovhackade blad av koriander, löst packad
2 salladslökar, skivade
4 färska eller inlagda jalapenos eller annan chili med hetta, skivade
Avokado om du hittar fin (finns på ICA, precis bredvid enhörningsfilén)
Gräddfil om du önskar. Själv föredrar jag utan.

Gör så här

Bönsåsen

1. Stek löken under omrörning i fettet på mellantemperatur fast lite i underkant tills den blir lätt brun. Det tar kanske en kvart tjugo minuter. Vissa bitar kan vara glansiga och ljusare bruna, andra lite mörkare och lätt frasiga i kanten. Men se till att löken inte bränns! Jag tar i lite mer i den här rätten än jag ofta gör med lök, både med värme och färg.

2. När löken börjar bli färdig, häll i stött anis och vitlök och låt steka med löken några minuter.

3. Häll i bönorna, spad och allt. Tillsätt paprikapulver eller chipotle, stött i mortel eller skuren i bitar.

4. Koka upp och låt sen koka på låg värme ca 45 minuter för att få ihop smakerna. Tillsätt vatten under kokningen så att det inte blir för torrt.

5. Mixa såsen riktigt slät med stavmixer. Justera tjockleken genom att tillsätta vatten eller koka lite till för att reducera. Såsen ska var som en krämig soppa. Smaka av med salt, salta inte alltför tamt. Så här långt kan rätten förberedas.

Enfrijoladas

1. Hetta upp olja eller ister i en panna. Stek en tortilla i taget i het panna. En halvminut på ena sidan, sedan hastigt på andra sidan så att den puffar upp en aning och får små mörka fläckar.

2. Doppa tortillan snabbt i den varma bönsåsen. Vik den dubbel och vik sen igen om du valt stora bröd. Lägg upp på individuella serveringsfat. Fortsätt med resten.

3. Strössla över vitost, chili, koriander och salladslök.

4. Ät direkt.