Search
Generic filters
Exact matches only

Vakuumpackare – fullständigt nödvändig utrustning

0
Delningar
KÖK

Vakuumpackare – fullständigt nödvändig utrustning

vakuumpackare

För lite drygt fem år sedan började jag experimentera med sous vide-matlagning (Obs. vill gärna skryta om hur tidig jag var!) och då började jag också fundera på att skaffa en vakuumpackare.

Jag har skrivit en hel del omvakuumpackare just i samband med sous vide, men jag skulle även vilja prata om utrustningen i mer allmänna ordalag. Alla matintresserade behöver nämligen en.

I inlägget kring sous vide skrev jag om olika typer om packare men här nöjer jag mig att skriva om de så kallade frontmatade varianterna. De är nämligen de klart billigaste.

Hur funkar det?

Jag har läst en doktorandkurs i vakuumteknologi en gång så jag måste ju få prata lite om tekniska funktioner också (för övrigt finns det nog inget sexigare än en man som pluggat vakuumteknologi). En frontmatad vakuumpackare består i grunden av två enkla delar, en pump och ett värmeelement för svets för påsarna. Pumpen är oftast en membranpump och de är i regel hållbara och har lång livslängd, dock är de känsliga för kladd och kommer det in något från era påsar till pumpen så är det stor sannolikhet att utrustningen pajar. Svetsfunktionen är också viktigt då påsen måste kunna förslutas medan du pumpar på den, därför är det viktigt med räfflade vakuumpåsar så luften kan fortsätta dras ut medan öppningen pressas ihop.

Nu för tiden är det mycket vanligt med vakuumpackare och de går att hitta lite överallt. De är inte ens speciellt dyra. Min första var av något okänt märke och kostade 1500 om jag inte minns fel. Den var inget vidare och ganska ofta, om jag packade många saker åt gången, blev värmeelementet till svetsen för varmt och brände hål på påsen. Jag skaffade sedan en OBH Nordica och den har tjänat mig länge under en massa år. De går att hitta för runt en tusenlapp och gör jobbet.

Då fler och fler verkar efterfråga vakuumpackare så går utvecklingen hela tiden framåt och utrustningen blir bättre och bättre. Jag fått chansen att testa en packare från FoodSaver och är ordentligt imponerad. Grundfunktionerna är desamma som i alla packare men möjligheterna till styrning och användbarheten hos den här apparaten erbjuder det lilla extra. Bara att den har en inbyggd påsskärare för påsrullen (som också är integrerad i maskinen) gör packningen otroligt mycket enklare.

Vad ska man med en vakuumpackare till?

Jag har gått ut hårt med att alla behöver en vakuumpackare så nu måste jag ju även motivera det.

Syre

Att mat blir dålig beror på kemiska reaktioner, det kan vara frågan om att fett härsknar, enzymer bryter ner dina råvaror, mögel får chans att växa och en massa saker kan oxidera. Kemiska reaktioner är beroende av temperatur och i synnerhet en varas aggregationstillstånd. När maten fryser så går reaktionerna bra mycket långsammare och därför håller också saker bättre i frysen än i kylen.

Tyvärr stannar inte de kemiska reaktionerna av helt i mat som är fryst, inte alls faktiskt. Det första som brukar hända är att fett börjar härskna så smått och feta styckdetaljer av kött håller betydligt sämre än magra av just den anledningen. Fetts härsknande kräver närvaro av syre och ju tätare du kan försluta din mat, ju långsammare sker den processen och det är nu det börjar bli intressant.

En frys är ingen syrefri miljö och en vanlig fryspåse är faktiskt inte tät. Syre tränger in genom den tunna plasten och saker börjar hända med maten. Knutarna blir aldrig riktigt täta heller. En vakuumpåse är i regel av mycket tjockare kvalitet och även bättre plast. Där är det mycket svårare för syrgas att komma in, och svetsningen försluter dessutom påsen helt och hållet. Syret får otroligt mycket svårare att tränga in till maten och fett härsknar långsammare.

Frystorkning

En frys är inte syrefri men den är däremot en väldigt torr miljö. Den torra miljön gör att matvaror torkar lite, i synnerhet i kanterna, och alla har väl någon gång plockat upp kycklingfiléer ut frysen och upptäckt hur tråkiga och vita de är i kanterna. Det beror på att maten har frystorkat och det påverkar kanske mest konsistensen på maten, men även smaken litegrann.

Har du din mat vakuumpackad så är det mycket mycket svårare för vatten att tränga ut ur maten och frystorkning brukar i regel inte vara något problem alls med välpackad mat.

Att stuva in en massa skit i frysen…

…är alltid ett problem. Speciellt för oss mathoarders. Efter älgjakten får jag en stor balja med kött och varje gång är jag frestad att bara tjonga ner skiten i fryspåsar och kasta in i frysen. Av skälen som nämns ovan är det så klart en skitidé men det är också dåligt av en ytterligare anledning, nämligen förvaringen. Det är så otroligt mycket enklare att lassa in en massa saker i frysen om de är vakuumpackade, man ser dessutom mycket bättre genom påsarna (som inte får en massa frost på insidan) vad det är man har. Självklart ska man ändå etikettera maten i frysen.

Den totala hållbarheten

Lite förenklat kan man säga att mat får minst den dubbla livslängden om det är vakuumpackat och fryst i jämförelse med att det bara ligger i fryspåsar. Magert kött får nästan fyra gånger längre livslängd och mitt älgkött håller faktiskt god kvalitet även ett helt år efter älgjakten, det gör det inte med fryspåsar och ni kan säga vad ni vill om det. En annan sak som blir märkbart hållbarare är förvälld svamp, från typ tre månader till ett år. Även lätt tillagade grönsaker överlever längre om de vakuumpackaas innan du fryser ner dem.

Du behöver en vakuumpackare även om du inte lagar mat sous vide. Så det så.

 

Transparens

Det här blogginlägget innehåller ett produkttest. Jag har fått ett testexemplar av ovanstående packare från FoodSaver. Jag sätter en stor stolthet i att inte haussa grejer som jag inte tycker är bra på riktigt och i det här fallet är jag så nöjd som man någonsin kan bli.