Search
Generic filters
Exact matches only

Vegansk mexikansk soppa på svarta bönor

3
Delningar
MAT

Vegansk mexikansk soppa på svarta bönor

Vegansk black bean soup

Vegansk och vegetarisk mat är svår att få till. Nu protesterar givetvis någon och säger att det inte alls är det, men jag tycker ändå det och mitt största problem är att få till en riklig umamismak, d v s fyllighet. I någon mån känns det som att folk som varit vegetarianer eller veganer länge liksom tappat lite av det behovet. Då blir det nog lite lättare att laga vegansk mat som man blir nöjd med också.

Självklart är ovanstående en grov generalisering och det finns massor av veganska rätter som är skitgoda, och då i synnerhet rätter som liksom alltid har varit veganska. Jag tänker på mycket mat från  bl a Indien, Mexiko, Kina och Mellanöstern.

Den här mexikanska soppan på svarta bönor är väldigt populär i både Mexiko och USA och i USA går den under det föga förvånande namnet ”Black bean soup”. Den kan göras på tusen olika sätt och mitt sätt är ett hopkok av flera recept och garanterat inte det minsta autentiskt. Det skiter vi så klart i. Umamismaken får soppan dels från chipotle en adobo men också från långkok av grönsakerna där löken och tomatpurén ger stora bidrag.

Ja just det, chipotle en adobo måste diskuteras. Det är chipotlefrukter (rökta röda jalapenos) som ligger i en kryddig sås och säljs på konserv. Konserverna går så klart att beställa på nätet från bl a extremefood.se, men det fina är att Garant också har dem i sitt sortiment. De går med andra ord att hitta på Willys. Jag gillar verkligen Garant.

Du kan låta soppan stå helt för sig själv som en god vegansk vardagsrätt (koka den dagen innan bara för du hinner inte efter jobbet om du inte är hantverkare eller äter förbannat sent). Du kan också brassa på med massor av tillbehör och kanske ett par ytterligare rätter, t ex lite kranskärlsutmanande ostdipp. Jag tycker det är gott att smula lite vitost över soppan vid servering, men vill du hålla den vegansk så kan du lägga på ett par avokadoskivor istället.

 

Här kan du förresten hitta några fler veganska rätter på Feeders

Ingredienser

6 portioner

3 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 selleristjälkar, hackade
4 vitlöksklyftor, skivade
1 jalapeno, hackad
1 msk tomatpuré
1-3 msk chipotle en adobo (mixa en burk till pasta med lite vatten och spara det som blir över i frysen)
2,5 dl rött vin
1,5 liter grönsaksbuljong (tre tärningar)
1 msk oregano (gärna mexikansk)
3 burkar svarta bönor, avrunna
saft från 1-2 lime (smaka av)
salt, socker och svartpeppar

Gör så här

1. Hetta upp oljan på medeltemperatur och fräs sedan lök, selleri, vitlök och jalapeno tills löken är mjuk och börjat brynas litegrann (umamikälla!!!).

2. Sleva ner tomatpuré och chipotlepasta och fräs 5 minuter till. Ta så mycket chipotle du tål  den är rätt så stark så det finns anledning att hålla tillbaka.

3. Häll på vinet och låt det reducera ner tills det nästan är torrt igen.

4. Häll på buljong och oregano och låt sedan allt stå och puttra i två timmar. Det går så klart att skita i långputtringen men smaker kommer verkligen utvecklas under den tiden och soppan blir fylligare.

5. Lägg ner bönorna och koka ytterligare en halvtimma till en timma.

6. Kör ner en stavmixer och mixa litegrann. Det ska vara sådär medelkrämigt och vissa av bönorna ska vara hela fortfarande.

7. Smaka av med limesaft, salt, socker och svartpeppar.

8. Servera med t ex koriander, jordnötter, vitost, picklad rödlök, tortillachips eller vad som helst som känns lite mexikanskt eller texmexigt.