Search
Generic filters
Exact matches only

Grillade lammlägg med mexikansk bönsoppa

0
Delningar
MAT

Grillade lammlägg med mexikansk bönsoppa

lammlägg

Idag kommer vi in på en av mina största hang-ups i recept – tillagningstider. Problematiken blir faktiskt extra tydlig med styckdetaljer som lammlägg. I de allra flesta fall är tidsinstruktioner helt värdelösa och vill man verkligen lära sig att laga mat så får man istället lära sig tricken för att på andra sätt veta när saker är klara. Min ambition är att försöka lite av det i den här bloggposten.

Först tänkte jag göra lammtacos av mina lammlägg men det fick jag inte för Mia och hon sa att jag är ett fjäskigt löjl om jag lagar sån publikfriande mat. Nej då, Mia är snäll. Hon säger inte sånt rakt ut, hon antyder det lite fint och lämnar frågan hängande. Jag vågade så klart inte, det fick bli något annat istället. Väldigt nöjd att jag lyssnade på Mias psykiska trakasserier. Soppan är inte det minsta mexikanskt autentisk och det är Mias fel (vet inte varför men jag tror det).

Maten jag ska skriva om är i grunden väldigt enkel. Det är inga speciellt svåra ingredienser och arbetsinsatsen som krävs kör inte in någon i en stressvägg. Jag grillade mina lammlägg i en stor klotgrill och det går alldeles utmärkt om man har lite koll på vad fan man håller på med. Mina lammlägg var minsann inte från något litet mört lamm, nej här snackar vi nog snarare fullvuxet mördarfår. Vad du får tag i för lägg vet jag inte, men det är lugnt, jag guidar dig.

För det första måste du ha gott om tid på dig, du kan behöva upp till åtta timmar. Maten skall grillas indirekt och dina lammlägg ska nästan vara så de faller sönder. Tänk osso buco eller bra sjömansbiff. För att det ska ske så behöver innertemperaturen i köttet upp mot 90°C, då har väldigt mycket av kollagenet i bindväven ombildats till gelatin och kinkiga partners och barn kan mumsa i sig allt utom benet.

Det andra du behöver är en rejäl kasse öl. Jag är tämligen övertygad om att du inte kommer lyckas om du inte dricker öl under processen. Börjar maken klaga på att du bara sitter där och stirrar på grillen så kan du be honom hålla käft, du lagar mat.

Vi kör igång. ”Gör så här”-delen kommer bli lite babblig, men vi ska fan inte slarva här. Jag har varit inne på det tidigare och jag tycker faktiskt att många svenska receptmakare skyndar över detaljerna (eller ofta rakt av skippar dem) lite väl fort.

Kryddblandning

En sak förresten… jag skriver om en bra kryddblandning/rub för grillning här. Du kommer få en massa över av den men se till att spara den. Sen kan du förståss använda vilken jäkla kryddblandning du vill. Alla bör ha sin egen favvo.

Ingredienser

4 stora portioner

Bra och allsidig rub

1 tsk fänkålsfrön
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin (gärna hel och ännu hellre hel och lätt rostad)
1 tsk koriander (gärna hel och ännu hellre hel och lätt rostad)
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 msk hel svartpeppar
1 msk salt
3 msk bra paprikapulver

Lammlägg

4 stycken lammlägg
2-3 msk av rubben från ovan
2 msk hot sauce
2 msk smör
1 msk socker

Mexikansk bönsoppa

1 msk neutral olja
1 rödlök, fint hackad
1 jalapeno (eller annan chili), urkärnad och hackad
4 dl buljong (jag körde med hemgjord ankbuljong som jag gjort av skrovet efter att ha lagat den här rätten)
2 msk hot sauce
1 msk av kryddblandningen ovan
1 burk svarta bönor
saft från två lime
salt och svartpeppar
1 liten burk majs
lite smulad vitost/salladsost/fetaost
färsk koriander, hackad
Färska tomater och gurka, i bitar
inlagd jalapeno

Gör så här

Kryddblandningen

Blanda alla ingredienser och mortla dem ordentligt. Använd ännu hellre en kryddkvarn. Jag kör med en sån där kaffekvarn av mixertyp som är fullständigt oduglig att mala kaffe i, men grym till kryddor.

Spara kryddblandningen i en burk. Faktum är att du lika gärna kan göra dubbel sats på en gång så har du till några fler grillningar.

Lammlägg

Tänd grillen genom att lägga en massa briketter i en änden av grillen. Fullt öppna spjäll i undersidan av grillen och utan lock.

Täck lammläggen med kryddblandningen och lägg dem på grillgallret rakt över glöden. Var lite på hugget för det kan brännas väldigt fort.

När du har fin yta så placerar du läggen på andra sidan av grillen, där du inte har någon glöd under. Lägg på locket och justera ner spjällen lite. Lägg förresten gärna en vedklabbe av något bra lövträd (al, ek, bok, fruktträd, björk, syrén el dyl) på gallret ovanför glöden.

Nu kommer det luriga. Lammläggen ska ligga där tills du kan dra isär köttet försiktigt med två gafflar. Det kan mycket väl ta åtta timmar och du kommer behöva fylla på med briketter. Om du har lust kan du ta tempen inne i grillen, den bör ligga mellan 90-110°C med det gör inte så mycket om den fluktuerar lite (vad än grillnördarna säger)

När de är lagom möra så kokar du ihop hot sauce, smör och socker lite snabbt och penslar lammläggen runtom. Låt dem ligga kvar i grillen men stäng spjällen.

Mexikansk bönsoppa

Medan du väntar på lammläggen så ska du givetvis dricka öl, det är högsta prioritet. Men försök också ta dig tid att koka ihop soppan. Det kommer stärka din position mot maken som står och tänker att du inte gör ett skit medan han krattar gräsmattan och tvättar fönster.

Börja med att fräsa lök och jalapeno i oljan till löken är mjuk. Häll sedan på buljongen och koka upp.

Tillsätt hot sauce, kryddblandning och svarta bönor. Låt puttra utan lock i en timma. Ta sedan en potatisstöt eller liknande och mosa sönder bönorna så gott det går. Du vill inte ha sönder alla men mosar du ungefär hälften så får du lite krämighet i soppan. Vill du ha den fastare så kokar du bara längre (alternativt tillsätter du ytterligare en burk bönor), jag vill faktiskt ha soppan lite blaskig.

Tillsätt limesaft och smaka av med salt och svartpeppar. Nu är soppan klar.

Servera soppan med majs, ost, koriander, grönsaker och inlagd jalapeno. Lägg ner ett lammlägg i varje tallrik. Klart!