Search
Generic filters
Exact matches only

Helgrillad anka med apelsinsås

0
Delningar
MAT

Helgrillad anka med apelsinsås

Grillad anka

Äntligen får jag grilla! I Uppsala bor jag i lägenhet och tycker inte att det är värt all passning med att grilla där. Att lämna en het grill ute på den gemensamma gården är uteslutet då det springer en massa barn där och det förtar all glädje med grillningen om man bränner ihjäl en unge. Så jag grillar bara i sommarstugan. Dessvärre är det just en sommarstuga och vi är sällan här på vintern. Men i helgen är det premiär. Premiär för stugmys och en massa grillning, bl a anka!

Jag köpte mig en anka för några dagar sedan och den fick spela huvudrollen i min premiärgrillning. Tyvärr tog jag inga bilder under själv grillningen (eftersom jag är lite dum i huvudet) så jag får försöka förklara med ord istället.

Jag utnyttjar lite persiska men rätten känns inte så persisk på tallriken. Däremot var det sinnessjukt gott. Kryddningen till ankan är den persiska kryddblandningen som jag gjorde till den här rätten. Köp anka vet jag, det är inte svårt alls att få till bra.

Ingredienser

4 portioner

1 hel anka
1-2 msk av kryddblandningen från det här receptet
3 dl kycklingbuljong
0,5 dl granatäpplemelass (eller 1 msk balsamvinäger)
ytterligare 1 tsk av kryddblandningen
1 liten gul lök, fint hackad
2 msk finhackad färsk mynta
1 stor apelsin, klyftorna skurna i lagom stora bitar (se bilden)
salt och svartpeppar
maizenaredning
Kokt ris för fyra portioner
lite hackade pistaschnötter
grnatäpplekärnor (glömde jag att lägga på, p g a konjak)

Gör så här

  1. Tänd grillen och se till att kolet ligger på ena sidan i grillen.
  2. Klappa in kryddblandningen på fågeln och salta lite extra.
  3. Se till att det är riktigt skithet, lägg ankan direkt över gloden med bröstsidan ner och grilla riktigt snabbt så att ankan blir rejält brynt. Den kan ligga och snudda mot bränd på ytan tycker jag.
  4. När du har fin yta så lägger du över ankan till andra sidan av grillen, bredvid glöden. Lägg gärna ett aluminiumtråg under så slipper du allt kladd i grillen som rinner ner från fågeln.
  5. Grilla tills temperaturen i mitten av brösten ligger på runt 60-65°C.
  6. Under tiden du väntar på ankan så gör du såsen. Hetta upp buljongen och lägg ner lök och häll på granatäpplemelass. Koka fem minuter. Smaka av med salt och peppar och red den försiktigt med maizenaredning. Hit kan du förbereda.
  7. Alldeles innan servering så kokar du upp såsen igen och lägger ner apelsinbitar och mynta. Låt stå på eftervärme men koka inte igen. Då pajar du färgen på myntan.
  8. Jag rörde ner lite hackad gurka och tomater i riset när det var klart för att få lite färg och fräschare karaktär på maten.
  9. Stycka ut brösten ur ankan och och skär upp dem. Du kan så klart även använda benen.
  10. Servera ankan med ris och apelsinsås. Strö över hackade pistaschnötter och granatäpplekärnor. Det sista missade jag eftersom någon hade tvingat i mig försvarliga mängder konjak.