Search
Generic filters
Exact matches only

Persisk biff/ärtgryta – Khoresh Gheymeh

0
Delningar
MAT

Persisk biff/ärtgryta – Khoresh Gheymeh

Khoresh Gheymeh

Jag är som ni förstår från tidigare inlägg totalt såld på köttgrytor och jag måste försöka släppa det nu snart. Det är trots allt inte sommarmat på något sätt.

Khoresh Gheymeh är en rätt som jag fastnade för direkt när jag läste om den och kunde förställa mig hur smakerna kombineras i munnen. Det där med att kunna föreställa sig hur något smakar genom att bara läsa ett recept förresten, det är något jag tänkt en del på. Jag förmodar att det handlar en hel del om erfarenhet. Genom att laga väldigt mycket mat och verkligen smaka ordentligt på alla råvaror så går det att få ihop något i huvudet. Lite som hur en konstnär har ett motiv inne i huvudet och ”bara” försöker få ut det på en duk. Nu förhäver du dig Anders! – Ja det gör jag.

Jag säger inte att jag är någon expert på det men jag känner hur jag blir bättre och bättre på det hela tiden. Med främmande smaksättningar som i t ex det här fallet är det svårare. Har man aldrig använt torkad lime så kan det vara lurigt att föreställa sig den i kombination med saffran, spiskummin, gurkmeja och tomat. Men tänk på att övning ger färdighet. Ju mer mat vi lagar ju bättre blir vi och att vara bra på att laga mat handlar till stor del om att kunna föreställa sig hur maten smakar innan man lagat den.

I Khoresh gheyme använder man också friterad potatis. Potatisen används inte som tillbehör på samma sätt som vi använder potatis i större delarna av Europa, utan snarare som en del i anrättningen. Ni vet på samma sätt som man ofta ser i indiska grytor där potatis är med i grytan och ÄNDÅ äter man den med ris. Så klart vansinne. De är inte kloka! Nej då, jag gillar det där. Det krockar lite med hur vi tänker men det är ju just krockarna som utvecklar oss också.

Ingredienserna till Khoresh Gheymeh

Alla ingredienser till Khoresh Gheymeh ska gå att få tag på. De där ärthalvorna brukar vad jag vet inte finnas i vanliga butiker, men ersätt då bara med vanliga torkade gula ärtor. I orientaliska butiker finns det garanterat halvor. Det fina med de halverade är att de av någon anledning håller ihop bättre än de hela. Skalet är också borta och det bidrar till att minska skräpigheten i grytan. En annan sak är den torkade limen. Även den finns i orientaliska butiker och kostar inte speciellt mycket alls. Hittar ni inga såna så ersätt de fyra torkade med två färska och halverade limefrukter.

Mer…

…persisk mat finns också på bloggen i form av en persiska lammgryta. Det kommer garanterat ännu mer också, jag kan inte släppa det här.

Ingredienser

6 portioner

Kryddblandning (som du bara ska ha rätt lite av men som är bra att ha till annan gång)

2 tsk gurkmeja
1 msk spiskummmin
1 lagerblad
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 msk vitlökspulver
1 tsk mald ingefära
1 msk bra paprikapulver (rökt är lite roligt men är inte autentiskt för rätten)

Khoresh Gheymeh

500 g nötkött lämpligt för kokning (t ex högrev), skuret i grytbitar
2 msk smör eller ghee
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
1 stor lök, hackad
1 liter vatten
2 dl torkade gula ärthalvor (se ovan)
4 st torkade lime (grovt mortlade)
1 msk kryddblandning (se ovan)
0,5 g saffran
3 msk smör

Saffranspotatis

300 g fast potatis
0,25 g saffran
olja för fritering

Gör så här

Kryddblandningen

Mortla alla kryddor rejält och spara sedan i en burk. Det kommer bli en hel del över men det är verkligen en fin krydda. Testa den som rub på något kött du grillar, till den här ankan t ex.

Khoresh Gheymeh

  1. Hetta upp smör i en gryta och stek köttet på hög temperatur tills då har fin yta runtom. Plocka sedan upp köttet.
  2. I samma gryta kan du sedan lägga i lite extra smör och fräsa gurkmeja, tomatpuré och lök lite försiktigt tills löken är mjuk.
  3. Häll sedan vattnet i kastrullen och tillsätt köttet, ärthalvor, torkad lime och kryddblandningen. Låt koka tills köttet är sönderfallande mört. Då bör även ärtorna vara mjuka men fortfarande hålla ihop. Det här kan faktiskt vara lite lurigt då det beror på både köttets mörhet, vilket så klart kan variera, och ärtornas ålder/torrhet. Håll tummarna och gör som jag säger. Blir det skit så får du skälla ut mig efter noter.

Saffranspotatis

  1. Skär potatisen i korta pommes frites typ. Blanda runt med saffran.
  2. Fritera tills de är gyllenbruna (det går faktiskt rätt så bra i en vanlig kastrull så du behöver inte fritös av det här skälet, men av andra skäl).

Servering

  1. Servera grytan med den friterade potatisen ovanpå. Lägg gärna på lite hackad persilja också för färgens skull.
  2. Jag gjorde en enkel sallad också på tomat, gurka, rödlök, pressad lime, koriander och vitost. Det passade bra till.
  3. Sen behövs det givetvis ris. Du kan så klart göra äkta persiskt ris enligt konstens alla regler om du har tid och ork. Jag nöjer mig försiktigt saffranskryddat ris gjort i riskokare.