Search
Generic filters
Exact matches only

Persisk lammgryta

0
Delningar
MAT

Persisk lammgryta

Det här är rätt så långt från en traditionell svensk påskmaträtt, men det är å andra sidan lamm och det vore roligt om ni vill testa något nytt. Här har ni chansen.

Persisk mat, eller tamefan all mat från Främre Orienten, har blivit ett stort intresse för mig senaste tiden och den främsta anledningen är nog att Uppsala har fått en ny orientalisk butik – Orienta. Fy fasen vilken bra butik det är. Jag har dessutom lessnat rätt så ordentligt på de stora matkedjorna med sina centralpackade grönsaker, sitt generiska utbud och allmänt trista attityd till mat. Från och med nu försöker jag handla det mesta på Orienta, även om det inte går att hitta allt som jag är intresserad av. Bor du i Uppsala så ska du definitivt besöka butiken.

Jag vet att det inte riktigt är tid för mustiga köttgrytor, men det råkar liksom vara en ständig favorit hos mig och min familj. Med lite nya kryddblandningar och roliga ingredienser blir det väldigt spännande och dessutom blir det alldeles utmärkta matlådor.

Vi har ett par lite udda ingredienser i den här grytan, de går båda garanterat att hitta i orientaliska butiker, och i alla fall en har jag varit inne på tidigare – granatäppelmelass. Det är en söt och syrlig sirap på granatäpple. Dess fruktighet är så himla fin. Vill man ersätta den med något så kan det funka med 50:50 balsamvinäger och socker.

Den andra udda ingrediensen är torkade citroner, där torkningen gör smaken lite fylligare än färsk citron och nästan godiscitronaktig. Det finns även torkad lime som funkar lika bra. Får du inte tag på någon av dem så går det fint att dela en ekologisk citron på mitten och lägga ner i grytan, eller ett par inlagda citroner om du kan komma över det.

Till lammgrytan är väl ris det mest logiska, men jag ville testa att göra persiska potatisplättar (Kookoo Sib Zamini) istället.

Ingredienser

6-8 portioner

Lammgryta

1 kg lammkött av fram- eller bakdel, fint putsat
1 msk klarifierat smör (ghee) eller neutral olja
3 msk olivolja
2 gula lökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, fint skivade
1 msk tomatpuré
1 msk mald koriander
1 msk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 liter vatten
2 kanelstänger
1 dl granatäppelmelass
4 torkade citroner (eller en delad färsk citron)
1 dl russin (gärna sultan)
1 påse saffran
Maizenaredning
Salt, peppar och eventuellt lite socker.
50 g pistaschnötter, grovt hackade
Färsk mynta, hackad
Färsk koriander, hackad

Persiska potatisplättar

500 g potatis
3 ägg
0,5 tsk gurkmeja
Salt och svartpeppar efter smak
Eventuellt lite mjöl (glutenfri mjölmix går jättebra)
Neutral olja

Gör så här

Lammgrytan

1. Hetta upp klarifierat smör eller neutral olja i en stekpanna. Det här ska vara riktigt dövarmt. Stek köttet runtom men gör det i omgångar så inte köttet vätskar sig och du istället kokar det i sin egen vätska.

2. Värm olivoljan på medeltemperatur i en gryta, fräs lök och vitlök försiktigt utan att det tar färg.

3. Blanda ner tomatpuré, koriander, spiskummin och gurkmeja och fräs ytterligare fem minuter.

4. Häll på vatten och granatäppelmelass och pluppa ner kanelstänger, citron, russin, saffran och ditt stekta lammkött. Lägg på lock och koka upp. Låt sedan småputtrra tills lammköttet är sönderfallande mört.

5. Red av med maizenaredning och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite socker.

6. Servera med hackade pistaschnötter och örtkryddorna.

Persiska potatisplättar

1. Koka potatisen och stöt den ordentligt.

2. Blanda ner ägg och gurkmeja och smaka sedan av smeten med salt och svartpeppar.

3. Pudra över lite mjöl om smeten är för lös.

4. Plutta ut små plättar och stek på båda sidor i neutral olja på medeltemperatur.