Search
Generic filters
Exact matches only

Svensk fondue

0
Delningar
MAT

Svensk fondue

fondue

Sverige spelar åttondelsfinal mot Schweiz på tisdag och inför det har jag skändat deras nationalrätt fondue. …eller skändat och skändat, jag har gjort om den så den blev mindre töntig.

Vi satt och planerade jag och Mia. Det skulle kanske bli åttondelsfinal och i så fall antagligen mot Brasilien. Brasiliansk mat är ju fantastiskt roligt att ta sig an. Jag är inte superinläst på den men just sånt älskar jag. Dyka ner i bloggar, artiklar och allmänt prat på nätet och försöka bilda mig en uppfattning. Därefter börja nysta i recepten och plocka ut russinen ur kakan. Det är faktiskt den allra bästa formen av resande för mig (som ganska mycket avskyr att resa) – resa på nätet.

Det blev inte Brasilien. Det blev Schweiz. Inte alls lika kul mat. Verkligen inte alls. Innan du går i taket och börjar tala dig varm om en fantastisk skidsemester i någon jävla alport så vill jag påpeka att jag också tycker om raclette, klassisk fondue och någon jävla röstigrej. Jag gör det. Däremot är det inte så intressant att laga för att skriva om. Andra har redan gjort det så bra det går.

Nej det finns bara ett sätt att tackla det här – skända den schweiziska maten. Fullständigt rimligt inför en åttondelsfinal.

Klassisk schweizisk fondue (ostfondue alltså) innehåller ofta gruyére, lite vitlök (som strukits i mot grytans botten), vitt vin, lite citronsaft och kirsch. Det är alltså vad jag måste förhålla mig till.

Jag måste välja ost. Valet är självklart svecia. Vinet ersätts med mjöd (tyvärr hittade jag bara tyskproducerad förlorarmjöd men det får duga), vitlöken ersätts med senap, citronsaften med ättika och kirsch med renat brännvin. I osten doppas mustigt rågbröd och bitar av stekt älgkalvfilé. Här förstår man att vi pratar om en regelrätt kulinarisk våldtäkt. Vi ska spöa dem på hela planen.

Nu kör vi igång. Heja Sverige!

Ingredienser

4 portioner

Fondue

300 g lagrad svecia (går att ersätta med annan lagrad svensk hårdost)
2 msk vetemjöl (kan ersättas med glutenfri mjölmix, det gör jag)
1,5 dl mjöd (går att ersätta med öl men smakar inte alls lika. Får inte ersättas med vitt vin p g a vettiga anledningar)
0,5 tsk ättika (12%)
1 msk senap (gärna Slotts klassiska)
2 msk brännvin

Övrigt

Stekt älgkött
rågbröd

Gör så här

  1. Riv osten och lägg i en påse. Strö över mjölet och skaka omkring ordentligt så att mjölet täcker osten.
  2. Häll ner mjöd och ättika i en kastrull eller ännu hellre en fonduegryta och vispa ner senapen. Hetta upp försiktigt så att det börjar sjuda. Vi vill aldrig koka det här.
  3. Blanda ner osten och rör om med en visp hela tiden. Osten ska smältas helt och hållet.
  4. Häll ner brännvinet och ställ sedan grytan på värmning.
  5. Doppa rågbröd och älgkött i osten och ta en ordentlig sup till.