Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad salsa verde

0
Delningar
MAT

Grillad salsa verde

Salsa verde, den mexikanska varianten, är så himla användbar! Perfekt till frukost, som dipp, som bas i en massa mexikanska rätter… Min favorit är den grillade. Jag brukar passa på att laga den när jag ändå är igång och grillar något annat. Och nu på sommaren grillar jag mest hela tiden så…

Tomatillos är en kul och användbar grönsak, eller snarare frukt. Den ser ut som en stor grön physalis med samma sorts ”papper” ikring, liknar en omogen tomat som skalad, men har en egen frisk och fin smak. Det är kanske inte helt lätt att få tag på färsk tomatillo om man inte odlar själv, men i Uppsala finns i alla fall en större affär som för det mesta har, och i andra större livsmedelsbutiker ser jag dem också då och då. Annars finns konserverade att beställa över nätet, men i så fall skulle jag skippa att försöka rosta dem på grillen och istället ha i dem som de är.

Den här salsan funkar förresten jättebra att göra med vanlig tomat istället, helst riktigt mogna och fina. Fast då blir det tomatsalsa förstås. Men det är ju gott det med!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

500 gram färska tomatillos
1-4 jalapenos beroende på hur heta de är och hur mycket hetta du gillar
3 schalottenlökar eller en silverlök, hel skalad
2 vitlöksklyftor med skal
1 dl korianderblad
1/2 lime
1/2 tsk salt, smaka av

Gör så här

1. Skala dina tomatillos och skölj dem noga.

2. Lägg tomatillos, vitlöksklyftor, jalapeno och lime på grillen. Limen ska ligga med snittytan nedåt. Lägg också två lökar på grillen, den andra får förbli rå. Använder du silverlök, skär av en tredjedel som får förbli rå. Rosta grönsakerna och ta av eftersom de blir färdiga. De ska bli mjuka och få lite fin färg på ytan. Limen ska få färg på snittytan och bli varm inuti. Vitlöken ska mjukna.

3. Ta bort fästena från chilin. Kärnhuset kan du ta bort eller behålla om du vill ha mer hetta.

4. Lägg de avsvalnade grillade grönsakerna i en skål tillsammans med den råa löken, koriandern och salt. Vitlöken ska skalas först. Limen ska inte i nu. Det kan vara klokt också att inte tillsätta all chili på en gång.

5. Mixa alltihop med en stavmixer. Smaka av och justera sälta. Sätt eventuellt till mer chili, grillad om du har kvar annars ogrillad, om du vill ha din salsa hetare. Salsans syrlighet beror på hur dina tomatillos smakar och sen justerar du till önskad syrlighet med lime. Pressa i av den grillade limen efter smak.

6. Använd din salsa verde som ingrediens i mexikansk mat, som tillbehör, eller ät som den är med tortillachips.

En annan vansinnigt god salsa med en helt annan karaktär är rökig röd salsa på pumpafrön.