Search
Generic filters
Exact matches only

Vietnamesiska kycklingvingar på grillen

14
Delningar
MAT

Vietnamesiska kycklingvingar på grillen

vietnamesiska kycklingvingar

Nu jävlar go’vänner har här grillats. På grillen igår låg det kycklingvingar vilket redan från början är den bästa delen på kycklingen. Lägger man där till att de är grillade, krispiga, klibbiga och smakar paradis så börjar vi närma oss orgasmiska proportioner på lyckan. Min fru tycker att det här är det godaste jag någonsin lagat.

Vietnamesiska kycklingvingar

Ingredienserna är väldigt standardmässiga och allt går att hitta i din vanliga skitbutik. Det är inte speciellt jobbigt att laga heller. I övrigt behöver du bara en klotgrill och en kasse öl så att allt går rätt till. Jag kanske ska säga att receptet inte är speciellt vietnamesiskt autentiskt. Det är mer att jag dragit nytta av de vanliga vietnamesiska smakerna till mina kycklingvingar. Dessutom är det köket tacksamt för en icke-autentiker som undertecknad, det är nämligen en jävla mix av allt från sydostasien. Dessutom uppblandat med lite franskt från kolonialtiden. Man får göra lite som man vill, och det är exakt vad jag gör med mina kycklingvingar.

Att grilla

Grillar ja… Mia har blivit lite smått antastad av folk på Twitter (inte så farligt alls, men ändå). Av män med väldigt bestämd uppfattning om vad det innebär att grilla. Hon har skrivit lite om det också i sitt fantastiska porchettainlägg, men jag tänkte att jag kan lägga till ett par tankar också.

Vi kanske ska börja med att etablera vad grillning är. Det är en matlagningsteknik. Lite i paritet med att koka, steka eller fermentera. Ibland vill man grilla industrikorvar (bara för att det är så förbannat gott) och ibland vill man stå hela dagen och åbäka sig med brisket (inte negativt menat alls).

”Jaså du kokar ägg i kastrullen, det är inte att koka”

För att grilla behöver man en grill. Jag är som många av er vet en riktig jävla prylgalning, och det gäller så klart grillar också. Eller jag har inte så många grillar, en rotogrill och en klotgrill och en Weber Smokey Mountain har jag. Ingen skulle nog hellre ha en keramisk grill, i stil med Big Green Egg eller liknande, än jag (även om Mia hävdar att de bara är penisförlängare). Men samtidigt klarar jag mig liksom med det jag har. WSM:en använder jag mest till rökning och riktigt långkörda saker som pulled pork, Mississippi roast och liknande men för det mesta grillar jag allt i klotgrillen. Ska vi vara helt ärliga så räcker det med en klotgrill i trädgården, däremot är det en fördel om den är rätt så stor. Möjligheterna är långt fler om man har en rejäl klotgrill.

Därmed inte sagt att jag inte vill ha en japansk bordsgrill, en peruansk jordugn och tamefan en stor jävla BBQ-vagn på hjul att stå och svettas vid. Jag vill ha allt. Hade jag alla pengar som behövs och utrymme så skulle jag förmodligen ha det. På Feeders kommer jag däremot fokusera på klotgrillen, eftersom det är såna som står i era trädgårdar och det är vid dem ni avnjuter en solig eftermiddag i trädgården.

Nåja, nu återgår vi till receptet på vietnamesiska kycklingvingar. Du vill grilla det här i helgen, tro mig.

Ingredienser

4 portioner

Glaze

1 msk neutral olja
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
3 msk farinsocker
2 msk fisksås
2 msk ljus soja
saft från en halv lime
3 msk sriracha (om du vill ha starkare så fläska på mer sriracha)

Marinad och vingar

1 kg kycklingvingar (funkar också utmärkt med kycklingben)
2 dl vatten
2 msk farinsocker
1 msk salt
2 msk fisksås
2 msk ljus soja (gärna vietnamesisk eller thailändsk)
saft från en halv lime
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 dl kikärtsmjöl (rismjöl eller potatismjöl funkar också)

Övrigt

Vietnamesisk nudelsallad (det hittar du genom googling)
1 dl rätt så finhackade jordnötter
Massor av koriander
Mias fina koriandersalsachutneysås (puh, långt ord)

Gör så här

Glaze

 1. Det är vettigt att börja med glazen då det blir lite dåligt med tid att göra den under själva grillingen.
 2. Börja med att steka vitlök och ingefära i oljan på medeltemperatur tills vitlöken börjar brynas litegrann.
 3. Blanda i övriga ingredienser och reducera ner tills du får en sirapsliknande konsistens på din glaze. Ställ sedan undan den.

Marinad och vingar

 1. Blanda ihop alla ingredienser utom kikärtsmölet till marinaden och marinera sedan vingarna i den under minst en timma. Du kan behöva röra om kring dem emellanåt.
 2. Ta upp vingarna och torka av dem litegrann, kasta marinaden. Badda sedan in vingarna med kikärtsmjöl. Det är mjölet som ger krispet så det är ganska viktigt. Förr använde jag jämt rismjöl men Mia lärde mig att kikärtsmjöl blir ännu krispigare. Det ger dessutom en liten, men utmärkande, nötighet åt smaken.
 3. Tänd grillen och förbered för indirekt grillning. Du lägger alltså upp de glödande briketterna mot ena kanten av grillen.
 4. Grilla nu vingarna direkt över glöden på båda sidor. Det kommer se lite torrt ut, men oroas icke, det här blir INTE torrt när det är färdigt. Vingarna ska bli lite svärtade men se till så du inte bränner dem för mycket.
 5. Lägg sedan över vingarna till andra sidan grillen och lägg på locket. Låt dem ligga där i typ 20-30 minuter, eller tills innertemperaturen ligger på runt 70°C. Du behöver förresten en bra sticktermometer, jag gillar Thermapen.
 6. Kasta nu direkt ner vingarna i en bunke, häll på glaze och rör om ordentligt. Nu kommer klibbet. Alla älskar klibb.
 7. Klappa in vingarna med de hackade jordnötterna så de blir helt täckta.
 8. Servera med nudelsallad och koriander vid sidan av. Fy-fan-gott är det.