Search
Generic filters
Exact matches only

Hortopita, grekisk paj med örter

0
Delningar
MAT

Hortopita, grekisk paj med örter

Den här tiden på året är det bara att ge sig ut och beta, i trädgård och i skog och mark! Perfekt tid att göra en enkel grekisk paj av alla dessa örter och blad, en sån där paj som knappt är ett recept, mer ett sätt att ta hand om allt grönt överflöd.

Det här är ett riktigt barndomsminne för mig. Både från Grekland och från kolonilotten på hemmaplan. Det här är en paj att äta i en olivlund eller under ett blommande äppelträd.

Obs att det verkligen inte är kinkigt med proportioner här! Det finns töjmån lite hit och dit beroende på vad som finns att tillgå, både av blad och hur mycket fetaost som råkar ligga i kylskåpet när man inte känner för att ge sig av till affären en solig dag. Poängen är mest att använda de blad som finns i trädgården och vildväxande, vad som råkar vara i säsong. Ta det jag skrivit som riktlinjer bara. Men välj helst mer än en kryddört. Det är otroligt gott att kombinera både mynta och dill, och har du turen att ha spansk körvel kan du ha i nästan hur mycket som helst av den. Däremot brukar jag inte använda alltför beska blad som maskros, de använder jag hellre till annat.

Jag har turen att ha både spansk körvel, mynta och ramslök i min trädgård. Dill köpte jag faktiskt på torget, hade i ett par dl för jag tycker så mycket om smaken. Sen pinnade jag ut en runda och plockade nässlor och kirskål utmed cykelvägen. Voila, lunch!

En annan fin rätt för att ta vara på späda blad och grönsaker är denna risotto med vårprimörer.

Ingredienser

1/2 l färska gröna blad som spenat, målla, mangold, nässlor, kirskål
1/2 l färska smakrika kryddörter som spansk körvel, dill, mynta, trädgårdssyra
1/2 l grön lök som purjolök, ramslök, gräslök, kajplök
1 tsk salt
200-400 g fetaost
2-3 ägg
1/2 dl mjölk eller grädde
1 förpackning phyllodeg (Brukar finnas i frysdisken i vanliga livsmedelsbutiker)
Olivolja eller smält smör, kanske en dl

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Finhacka alla blad, häll i en stor bunke och strö över ett par tsk salt. Rör om. Boxa örterna med knogarna, sådär som man gör med pizzasallad för att slaka bladen och få dem att avge vätska. Låt sen stå en kvart innan du kramar ur så mycket vätska du kan. Eventuella nässlor ska förvällas först och kokvattnet hällas bort.

3. Blanda de hackade örterna med ägg, mjölk och finsmulad fetaost. Rör om ordentligt. Provsmaka lite fyllning för att kunna justera sältan.

4. Häll en skvätt olja eller smält smör i botten på en ugnsform och smeta ut.

5. Lägg ett par tre degblad i botten av formen och pensla dem med fettet. Bladen kan med fördel även räcka upp över kanterna på formen. Häll på hälften av örtfyllningen. Lägg på ett par degblad och pensla båda. Häll över resten av fyllningen och täck med återstående degblad, vart och ett penslat med fett efter att de lagts på plats.

6. Grädda pajen i 30-40 minuter. Den ska bli fin i färgen och man ska ana att den bubblar mitt i. Se till att den inte bränns, lägg över ugnsfolie om det verkar vara risk.

7. Ät pajen varm eller ljummen. Som kall är den perfekt som utflyktsmat.

Vill du ha en sallad till kan det vara gott med en grekisk vitkålsallad.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.