Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad högrev på italienska

0
Delningar
MAT

Grillad högrev på italienska

grillad högrev

Vilken otrolig grillhelg ändå! I förrgår var det vietnamesiska kycklingvingar som låg på grillen och allt var helt fantastiskt. Igår snurrade jag högrev på min rotogrill och det är vad jag tänkte babbla om idag.

Rotogrill

Jag har skrivit om den här rotogrillen tidigare på Taffel. Även publicerat ett par recept där jag använder den. Shawarma som verkligen är sjukt gott och Gyros på vildsvin.

Det ska också sägas att jag inte på något sätt är sponsrad av gubben som säljer grillen. Jag hittade ett tips om den någonstans för ett par år sedan och på den tiden tog han bara 300 spänn för den. Jag köpte och började använda den samtidigt som jag tipsade om den i en massa kanaler. Många köpte den på mitt tips och jag undrar lite hur många rotogrillar jag egentligen sålt åt den mannen. Jag mailade faktiskt och frågade av ren nyfikenhet, men fick inget svar. Det borde ha varit några stycken i alla fall för strax höjde han priset.

Grillen känns inte superrobust men min har klarat sig i två år nu. Om du köper en så se till att läsa igenom mitt inlägg på Taffel så du inte eldar upp motorn. Grillen är lite felkonstruerad så man måste göra en specialare för att inte elmotorn ska gå åt helvete.

Grillad högrev på vanlig grill

Så måste du köpa en sån där grill nu? Nej då, det behövs inte. Tror du att du klarar dig utan att se kött rotera på ett spett så kan du lika gärna använda klotgrillen. Jag beskriver nedan hur du ska gå tillväga.

Högrev kan vara lite tuggigt, men skär man det tunt så blir det tillräckligt lättuggat. Jag är faktiskt av den tydligen kontroversiella åsikten att kött inte ska vara alltför mört. Så klart inte segt heller, men jag tycker mörhet som kriterium för bra kött är värdelöst. Smaken är tusen gånger viktigare.

Den här måltiden är faktiskt förhållandevis lättlagad. Lagar du på vanlig grill så är den ännu mer lättlagad än på rotogrill, men du får inte det stora nöjet att se kött snurra på ett spett. Att karva av köttet allteftersom det blir klart. Provsmaka lite. Titta mer på grillen. Kanske filma och skicka filmen till alla du känner. Titta mer. Smaka. Ja du förstår… jag älskar det där.

Ingredienser

6 portioner (blir nog kött över)

Köttet

1 kg högrev
2 msk olivolja
saft från en halv citron
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk timjan
1 msk salt

Tomatkompott

2 msk olivolja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 dl vitt vin
0,5 kg färska tomater, skurna i stora bitar
1 spetspaprika, skuren i ringar
1 buljongtärning
1 msk honung
salt och svartpeppar
en näve brytbönor, halverade

Övrigt

3 spetspaprikor, delade på längden
2 gula lökar, delade på mitten
2 citroner, delade på mitten
4 små zucchinis, delade på längden
en bunt salladslök
en näve goda oliver
hackad persilja
bröd

Gör så här

Köttet

  1. Skär köttet i tunna skivor, längs med muskelfibrerna. Blanda ihop övriga ingredienser och lägg sedan ner köttet i marinaden och låt ligga där 2-3 timmar (över natten funkar bra också).
  2. Alternativ 1. Använder du en rotogrill så trä upp köttskivorna på spettet och tänd grillen. Grilla sedan tills köttet ser härligt grillat ut på ytan. Skär bort det som är klart med en vass kniv och lägg in slamsorna på ett fat i ugnen på 75°C för varmhållning. Fortsätt så tills allt kött är klart.
  3. Alternativ 2. Du har ingen rotogrill? Oroas icke, det går bra att grilla ändå. Tänd en grill med ordentligt med briketter. Grilla sedan de tunna köttslamsorna superhett och snabbt på båda sidorna. Skär sedan de grillade skivorna i tunna strimlor mot fibrerna och lägg in köttet på ett fat i ugnen på 75°C för varmhållning.

Tomatkompotten

  1. Den här är klok att börja med innan. Den ska inte långkoka, men den är skön att vara klar med innan grillningen.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan tills de börjar brynas litegrann.
  3. Häll på vin och reducera ner tills ungefär 1/3 återstår. Lägg i övriga ingredienser utom brytbönorna och koka utan lock i en timma (okej lite långkok kanske det är ändå, men inte så extremt). Smaka av med salt och peppar och låt sedan stå.
  4. Alldeles innan servering så kokar du upp kompotten och lägger ner brytbönorna så de får koka lite också. Klar.

Övrigt

  1. Här spelar det egentligen ingen roll vad du har för grönsaker, ta det du hittar.
  2. Grilla alla grönsaker du har på väldigt het grill. Eftersom jag använde rotogrillen till köttet så hade inte jag någon annan grill igång. Då kan det vara lite listigt att grilla direkt på skorstensgrilltändaren. Den blir ju fantastiskt het på kort tid och med ett galler över går grillningen som en dans. Fort går det så var med lite.
  3. Häll tomatkompotten i ett stort fat. Lägg på de grillade grönsakerna och toppa med köttet. Strö över oliver och persilja. Servera med bröd och ett kraftigt vitt vin.