Search
Generic filters
Exact matches only

Grekisk sallad på färsk vitkål

1
Delningar
MAT

Grekisk sallad på färsk vitkål

Det här är en annorlunda variant av grekisk sallad som passar bra när det finns tillgång till färsk kål. Ibland kallas den sommarkål, färsk och fin och lätt blekgrön i färgen, mild och frisk i smaken. Lätt att mumsa i sig till skillnad från den grövre vitkålen som finns vintertid. Vanlig vitkål behöver man ju i regel kämpa lite mer med ifall man ska äta den rå, salta och boxa med knytnävar och ha sig för att den ska mjukna. Sommarkål är bara att beta i sig direkt som nån kanin. Spetskål går också bra. Eller varför inte färsk rödkål, en av de vackrast färgade grönsaker som finns.

Att grilla citronerna kan verka onödigt med det ger en fin smak. Fast jag skulle ju knappast dra igång grillen enbart därför. Nej, grillade citroner blir det bara när salladen serveras till annat grillat. Nån måtta.

Den här salladen serverar jag som tillbehör till annan mat som souvlaki, även om den alldeles säkert kan fungera som lättare lunch till ett gott bröd.

Och ja, jag hade glömt lägga på oliverna när jag fotade…

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

1 rejäl klyfta vitkål, halva om huvudet är lite mindre. Ta så mycket du tror att ni vill äta helt enkelt, men gör hellre för mycket än för lite. Resterna går utmärkt att spara.
2 citroner
1 tsk torkad oregano eller bladen från ett knippe färsk. Mängden färsk beror på hur smakrik den är.
2 färska vitlöksklyftor eller 1 om den är lite äldre, krossad med knivsidan och sedan finhackad
150 g fetaost
3-4 msk olivolja
1 dl svarta oliver med kärnor, kalamata eller liknande
Nymalen svartpeppar, salt

Med den här typen av matlagning är det ju mer av en idé än ett exakt recept. Anpassa mängd och proportioner så det passar dig, smaka av och justera bara utan nån missriktad respekt för receptet.

Gör så här

1. Strimla vitkålen fint. Blanda med lite salt, vitlöken och oregano, rör runt och låt stå nån halvtimme.

2. Halvera citronerna och grilla eller stek dem med snittytan nedåt i olivolja i medelvarm panna tills de får lite färg. Låt svalna.

3. Lägg upp kålen på ett serveringsfat. Lägg på citronhalvorna. Smula över fetaosten och lägg på oliverna. Häll olivoljan över. Dekorera gärna med några kvistar färsk oregano.

4. Var och en tar sallad och pressar över av citronerna som dressing. En gaffel istucken i citronhalvan underlättar.