Search
Generic filters
Exact matches only

Kengr / gundelia och färsk mandel, vårtips!

0
Delningar
KÖK

Kengr / gundelia och färsk mandel, vårtips!

Jag vill tipsa om ett par vårprimörer som du kan ha turen att råka på i orientaliska butiker eller i torghandeln just nu, den här tiden på året.

Kengr

Kngr / kengr / kenger / kengir som den heter på kurdiska eller gundelia som är det svenska namnet, oavsett namn så är det en väldigt trevlig vårprimör. Den ser ut som något som ska planteras snarare än ätas, små jordiga rotstumpar bara. Men det här är verkligen ett litet guldkorn! Ifall du tycker om svartrot, vit sparris och kronärtskocka är chansen stor att du kommer att uppskatta även gundelia. Endive påminner den förresten också om, men utan beskan och med fylligare smak.

Det enda lite bökiga med gundelian är rensningen. Det här är alltså någon sorts tistel och bladdelarna är taggiga som tusan. Och det taggiga måste skäras bort för att det inte ska kännas stickigt i munnen. Även det bruna höljet på skotten ska tas bort, men det är inte särskilt svårt. Det man äter är de bleka skotten och om man har tur de späda blomknopparna i dessa. De steks i olja och saltas, inte mycket mer behövs. Lite gyllenfrasig yta, mjukt och saftigt i övrigt. Mmmm!

Färsk mandel

Färsk mandel är en annan primör du kan hitta. De är som små hårda gröna aprikoser och det är hela mandelfrukten som äts, alltså inte bara den kärna vi vanligen äter, den har inte ens hunnit bildas än inne i frukten. Köp några, knapra i dig med lite salt bara eller skiva och stek i het olivolja med lite vitlök och salt. Men släpp tanken på mandel i bemärkelsen du är van vid, det här är något annat.

Och tusen tack till kurdiska mattwitter för hjälp med gundelian! Den är ny för året för mig medan den färska mandeln är en gammal vän. Är det något jag missat eller borde komplettera med? Gå gärna in på Feeders Facebooksida och låt mig veta!