Search
Generic filters
Exact matches only

Corndogs, livet på pinne

0
Delningar
MAT

Corndogs, livet på pinne

Livet utomhus har börjat på allvar! Klart vi är ute på vintern med men livet, alltså när utomhus snudd på blir vardagsrummet, när ytterdörren står öppen mer än stängd. När plötsligt en skock grannungar sitter i trädgården, ett halvår äldre än sist jag såg dem. Den del av året då det är viktigt att ha något ätbart hemma ifall alla dessa ungar råkar vara hos oss när de blir hungriga.

Den här delen av året kräver en annan typ av mat än december. Det är liksom inte bara att ropa in ungarna till middag alltid, och ärligt talat vill jag knappt ens det nu de första riktigt varma och soliga dagarna. Bättre ibland med mat som går att sticka åt dem ute. Som corndogs.

Corndogs är varmkorv på pinne, doppade i smet på majsmjöl och friterade. Väldigt gott, sådär tivoligott.

När jag pluggade i Indiana åt vi ofta corndogs på footballmatcher. De flesta struntade väl i själva matcherna, man gick dit för att umgås och kolla in vilka andra som var där. Vi brukade köpa corndogs som vi gnagde på medan vi gick runt och spanade på folk. De mindre skötsamma ungdomarna rökte så klart men vi välartade gick runt med friterad korv på pinne.

Mitt recept är ett försök att återskapa de corndogs jag åt i high school. Fast ofta byter jag faktiskt ut majsmjölet mot kikärtsmjöl efter tips från Margit Richert en gång när jag för sent insåg att majsmjölet tagit slut. Och det blir faktiskt godare, nötig och fin smak. För extra utomhuskänsla brukar jag grilla korvarna innan jag doppar dem i smeten. Det måste man så klart inte alls göra men det tillför en smak av friluftsdag och korvgrillning som höjer rätten några snäpp. Och det här är verkligen inte svårlagad mat i övrigt.

Servera korvarna utomhus, det är nästan nödvändigt. Det är liksom hela existensberättigandet för rätten. Ketchup och senap till, eller sett par goda dippsåser. Den här gången valde jag en ostkräm från den utmärkta bloggen Skog till bord och jag valde att göra krämen på kryddost. Jag gjorde även en väldigt god chipotlesalsa som jag tycker passar fint till just kryddost. Och inlagda ringar av rödlök blev det också, jättegoda att äta till!

Följ gärna Feeders på insta för mat och prat, @feeders.se.

Ingredienser

4 portioner

8 varmkorvar eller 16 prinskorvar
0,5 dl vetemjöl att rulla korvarna i

3 dl kikärtsmjöl eller majsmjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk socker
1/2 tsk salt
3,5 dl lättfil
2 ägg

8 långa bambupinnar eller 16 mindre

Gör så här

1. Grilla korvarna. Det här momentet kan du skippa men det tillför jättemycket god smak.

2. Häll en halv dl vetemjöl på ett fat. Rulla korvarna i mjölet.

3. Gör smeten genom att blanda alla torra ingredienser. Vispa sedan i lättfil och ägg till en slät smet. Låt svälla i en halvtimme.

4. Trä upp korvarna på bambupinnar längsmed men stick inte igenom i toppen.

5. Doppa korvarna i smeten.

6. Hetta upp oljan. Fritera korvarna i hög temperatur i 2-3 minuter tills de fått fin färg.