Search
Generic filters
Exact matches only

Rice and peas, karibiskt ris med kokos och ärtor

0
Delningar
MAT

Rice and peas, karibiskt ris med kokos och ärtor

Det här är ett enkelt och gott ris som passar fint till grillat, i synnerhet karibiskt som till exempel jerk pork belly, grillat sidfläsk. Det milt smakande riset gör sig bra mot lite hetare rätter.

Pigeon peas som jag använder i det här receptet är vanliga i Karibien. Jag använde dem även i detta recept på jollof rice. Ibland har man tur att hitta dem frysta eller på burk här i Sverige, men om inte så väljer du bara någon annan ärta eller böna.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

3 dl basmatiris
2 msk olja
2 dl pigeon peas, kan ersättas med t ex gröna ärtor, kikärtor eller kidney beans
4 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 salladslökar, hackade
1 vitlöksklyfta, krossad med knivsidan
1 habanerochili, gärna scotch bonnet
1 krm torkad timjan
Salt

Till servering: Hackad koriander, limeklyftor

Gör så här

1. Skölj riset ordentligt under rinnande vatten. Låt rinna av.

2. Hetta upp olja i en stor stekpanna som har lock. Stek det avrunna riset på medelvärme några minuter. Tillsätt salladslök, vitlöksklyfta, timjan och en hel habanero och stek ytterligare några minuter. Det ska inte ta färg.

3. Häll på vatten, kokosmjölk, kycklingfond, lite salt och pigeon peas (eller alternativ). Låt koka upp och småkoka ett par minuter. Smaka hur slätan känns och tillsätt vid behov mer salt.

4. Lägg på locket och sänk till lägsta värme. Låt koka under 20 minuter och dra sedan av värmen men låt riset stå kvar på plattan ytterligare fem minuter. Ta pannan av värmen utan att ta av locket och låt stå i ytterligare fem minuter.

5. Lyft locket och rör om försiktigt. Stössla över hackad koriander. Servera limeklyftor till.

Rice and peas