Search
Generic filters
Exact matches only

Friterade minikrabbor med sjökorall

2
Delningar
MAT

Friterade minikrabbor med sjökorall

krabbor

Jag börjar längta till sommaren på allvar nu. Vi har en stuga på en ö på västkusten. Där brukar jag och ungarna samla allt som kanske eventuellt går att äta och laga till det. Vi krattar musslor, plockar tång, fiskar fiskar, håvar räkor, plockar snäckor från stenar, köper krabba direkt från en farbror i hamnen och fångar egna minikrabbor i strandkanten. Utöver att det är så trivsamt att plaska runt och jaga saker så är det dessutom vansinnigt gott med all denna vattenmat. Helt obegripligt faktiskt att inte fler passar på att plocka och äta allt gott som finns där.

Men än så länge är semestern en bit bort. Sååå…. jag pinnar ner till thaibutiken. Där finns hur mycket spännande som helst! Senaste fyndet, småkrabbor. Tydligen någon sorts sötvattenkrabba och därför inte särskilt salt i smaken. Den trevliga kvinnan i butiken berättar att de äts med skal och allt, och att den lite hårdare ryggskölden är bortrensad. Allt som behövs är att fritera krabborna så skalet blir sprött.

Så igång med fritösen! (Ni har väl läst Anders kloka ord om varför du behöver en fritös?) I med de nyinköpta minikrabborna! I sommar blir det så klart egenfångade, men tålamod är inte min gren och nu är nu. Ut på trädäcket vid stenarna, det är sol och jag blundar och knaprar i mig. Sommar!

Kryddningen? Äh, där struntar jag i både Sydostasien och Västkusten och beger mig till den amerikanska södern där jag är kulinariskt hemtam. Det här är ett smakminne från den tid jag bodde i Indiana.

Det här receptet går förresten jättefint att göra på räkor också, råa blir allra bäst. Det brukar finnas i frysdisken.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2-4 portioner beroende på hur det serveras

500 g minikrabbor, antingen frysta eller egenplockade i strandkanten på Västkusten. Ju mindre desto mer lättuggade. Oskalade räkor funkar också bra, helst råa. Men de vill du skala när du äter.

1 hg sjökorall, en salt fetbladig växt. Valfritt

1,5 tsk sellerisalt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 msk Louisiana-style hot sauce, jag använde Frank’s
0,5 tsk gott paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk mald spiskummin
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk torkad timjan
2 dl majsstärkelse, som maizenamjöl

Olja till fritering, mängd beroende av storlek på fritös eller kastrull

Till servering: Majonnäs, hot sauce, citronklyftor

Gör så här

1. Låt krabborna rinna av ordentligt. Häll i en bunke och häll på hot sauce. Rör om försiktigt. Blanda de torra kryddorna och häll dem sedan över krabborna. Rör runt försiktigt. Låt stå några minuter.

2. Häll majsmjölet över krabborna och rör runt så det fördelas jämnt.

3. Koka upp en kastrull med vatten och häll i sjökorallen. Låt koka max en minut, häll av i ett durkslag och spola kalla under rinnande vatten. Ställ att rinna av.

4. Hetta upp oljan. Fritera krabborna under ett par minuter tills de blir krispiga och får fin färg, några åt gången. Låt de färdiga rinna av medan resten friteras.

5. Servera varma med sjökorall, majonnäs, citronklyftor och hotsauce.

krabba