Search
Generic filters
Exact matches only

Kaffemarinerad anklever på två vis

0
Delningar
MAT

Kaffemarinerad anklever på två vis

anklever

En underbar liten rätt, antingen när kvällssuget sätter in eller till förrätt. Eller som frukost. Den kräver ett dygns framförhållning men är annars både lätt- och snabblagad. En rätt förresten, egentligen är det väl två. Men kändes så löjligt att göra två inlägg av macka med anklever marinerad i kaffe och bara yttepytteskillnader i övrigt.

Den här typen av kvällsrätt känns nästan som en andra frukost tycker jag, en fin start på nattdelen av dygnet, i bästa fall en lång och bra sådan. Jag har alltid varit inte bara kvällsmänniska utan nattmänniska. Det är då alla slappnar av efter dagen, det är då en massa spännande ljusskygga saker händer. Inga krav, bara hoande ugglor och lugn. Eller stök, om man så väljer.

Med tiden (åldern…) har jag faktiskt mer och mer gått åt att älska morgnar. Förr tyckte jag inte alls om soluppgången, den signalerade liksom att det roliga var slut. Punkt. Nu älskar jag den tiden då alla fortfarande sover, då och koltrast och talgoxe tar över, då det är helt stilla och tyst utom i skogen. Och jag kan lika bra äta min anklever då, ensam, till frukost.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

Ca 150 g rå anklever, borde vara fyra drygt cm-tjocka skivor
2 dl nybryggt starkt kaffe, kallnat. Sade jag starkt?
3 msk salt
Nymalen svartpeppar
Två skivor gott bröd
Smör till stekning av brödet
Machesalad

Serveringsalternativ 1

Äppelkompott. Gör som i receptet på anus med anis men ersätt om du önskar pastis med calvados eller cognac.

Serveringsalternativ 2

1 msk socker
Kött från ett confiterat anklår
Några tunna strimlor inlagd citron, alternativt lite citronrasp

Gör så här

1. Marinera levern under ett dygn i det saltade kaffet. Det kan med fördel göras i platspåse, helst vakummförpackat. Alternativt lägger du levern i en skål och häller över marinaden. För att hjälpa levern att ta åt sig av marinaden kan du sticka den med nål lite här och där.

2. Gör äppelkompotten. Du kan använda den varm eller avsvalnad, men helst inte kall.

3. Låt levern rinna av.

4. Smöra två brödskivor på båda sidor. Stek dem.

Alternativ 1

5. Förvärm två plattor, den ena till mycket het, den andra till låg temperatur. Stek levern hastigt i torr panna på den heta plattan, ca 30 sekunder per sida. Byt sedan platta och stek två minuter per sida per sida. Steker du för länge så får du bara en liten pöl med dyrt och i och för sig väldigt gott matfett, så gör inte det.

6. Lägg upp levern på brödet och låt avrunnet fett följa med. Servera med lite äppelkompott och machesallad. Mal över svartpeppar.

Alternativ 2

5. Förvärm två plattor, den ena till mycket het, den andra till låg temperatur. Stek levern hastigt i torr panna på den heta plattan, ca 30 sekunder per sida. Byt sedan platta och stek två minuter per sida per sida. Steker du för länge så får du bara en liten pöl med dyrt och i och för sig väldigt gott matfett, så gör inte det. Innan du påbörjar stekningen på låg värme sockrar du den sida som först ska vara nedåt mot pannan. Innan du sen vänder sockrar du den andra. Smöret ska smälta men inte brännas.

6. Servera levern med bitar av varmt confiterat anklår som du lägger på brödet först. Lägg upp levern på ankköttet och låt avrunnet fett följa med. Lägg sen lite tunt strimlad eller hackad inlagd citron på toppen. Mal över svartpeppar. Machesallad är gott även där.