Search
Generic filters
Exact matches only

Anus med anis

6
Delningar
MAT

Anus med anis

Förrätten är serverad

Gillar du analt? Man behöver liksom inte vara länge på the internetz innan nån snubbegubbe frågar. Laga till detta och du kan fortsättningsvis med ärlig uppsyn svara ”jag tycker i alla fall om anus med anis”.

En ögonblicksbild från mitt kök. Vi har matlagning, vi har något drickbart och vi har internet. Och så en lust att leka loss lite mer än vad ett tarmkok ger utrymme för. Tarmkok är inte jättesexigt men när tarmen väl finns där förberedd går det snabbt att laga till en massa gott.

Det här är väl knappt ett riktigt recept. Det är någon sorts efterrätt som belöning till kocken som kokat en massa tarm att ha redo till diverse asiatisk mat framöver.

Gillar du analt? Gå då gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

1-4 portioner

1 tarmpaket. Det brukar finnas förpackningar med fryst rengjord tjocktarm från gris i asiatiska butiker.
Salt och en massa vatten för rengöring
Lättsaltat kokvatten

1 syrligt äpple, gärna aromatiskt, helst ingen sån där äppelattrapp som säljs under senare delen av vinterhalvåret
1 dl socker
1/2 dl vatten
1 msk pastis
(Det blir för mycket äppelkompott för en portion, men resten använder du lätt upp till glass, anka eller kanske ost.)

Olja till fritering, mängd beroende på volym på fritös eller kastrull

½ tsk anis, fint stött i mortel
2 msk florsocker

Gör så här

Tarm, förberedande kokning

1. Den tarm jag köper är rengjord. Men det är ju ändå tarm och jag litar mest på mig själv, så jag gnor in den med salt in- och utvändigt och sköljer den sen ordentlig i en massa vatten direkt under kranen. Det är tarm. Jag chansar inte.

2. När tarmen är ordentligt genomspolad lägger jag den i en kastrull med kokande vatten, låter koka en kvart, häller av vattnet och ersätter med nytt. Tarmen får återigen koka 15 minuter och sedan hälls vattnet av igen.

3. Därefter är det dags för kokning på riktigt. Vattnet ska täcka tarmarna med marginal. Salta vattnet ungefär som till pasta, kanske lite mer. Du kan i det här skedet smaksätta kokvattnet beroende på hur du tänker använda tarmen. Stjärnanis och ingefära eller kanske lagerblad. Jag vill ha en neutralt smakande tarm nu så jag kryddar den inte.

4. Låt tarmen koka på låg värme ungefär en timme, sedan fiskar du upp den och låter den rinna av ordentligt och svalna.

5. Skär tarmen i snyggbitar på diagonalen, ett par cm breda. Frys in den tarm du inte tänker använda direkt. Perfekt att ta en näve ur frysen när andan faller på. Den håller inte värst länge förberedd så här och styckefryst, ett par månader kanske, men det behöver den ju inte heller. Du vill äta den.

Äppelkompott

1. Koka upp socker och vatten i en pytteliten kastrull eller panna. Låt koka några minuter, det ska lösas upp och bli en aning simmigt men liksom inte hända något särskilt.

2. Skala och fintärna äpplet. Lägg tärningarna i sockerlagen och koka ordentligt ett par minuter. Det är lite olika beroende på äppelsort hur länge man ska koka, en del blir till mos nästan omedelbart, andra är som bastande finnar, stenhårda och oberörda av värmen. Provsmaka en tärning om du är osäker, de ska bara mjukas upp en smula i smak och konsistens snarare än kokas ihop till nåt. Ta av från värmen och häll i en matsked pastis. Låt stå.

Anus med anis

1. Hetta upp neutral olja i kastrull eller ännu hellre en fritös. Kokkärlets storlek avgör hur mycket olja. Fritera den mängd tarm du är sugen på ganska hårt i hög värme. Den ska ta lite färg och framför allt bli frasig. Provsmaka en bit, är den så frasig och god som du vill ha den? Annars låter du den få lite mer tid i oljebadet.

2. Lägg upp tarmen på ett fint dessertfat. Fiska upp nån matsked äppeltärningar ur sockerlagen och lägg bredvid tarmen. Strö över en nypa finstött anis. Sikta över ett tunt lager pudersocker.

3. Peta i dig tarmen vid köksbänken. Finaste desserttallriken. Lite pastis till kanske? Dekadensen.