Search
Generic filters
Exact matches only

Nyförälskad potatis med mynta, vitlök och sardeller

1
Delningar
MAT

Nyförälskad potatis med mynta, vitlök och sardeller

Det här är nog min allra godaste potatisrätt. Eller så är jag bara nyförälskad. I potatis! Fasen vad det är roligt och gott med potatis helt plötsligt! Och det här är i alla fall min allra godaste potatis just nu. En ny rätt som känns så himla självklar att jag gissar att den redan kommits på av en massa andra. Men det struntar jag i, nu har jag ändå uppfunnit det här hjulet alldeles på egen hand.

Knölen jag lagat rätten på här är förresten inte en potatis, det är inte ens en släkting. Den är tydligen en myntasläkting som växer vild och odlas i stora delar av Afrika och även Sydostasien. Den verkar ha många olika namn men kallas ibland country potato, men det latinska namnet är plectranthus rotundifolius.

Men det är en potatisrätt. Bara det att exakt vilken potatissmakande knöl som används inte är så noga, utan det väljer du själv. Jag längtar tills jag får laga den med riktigt bra alldeles vanlig färskpotatis!

Tankeprocessen bakom rätten var ändå inspirerad av just den knöl som används här. Jag provkokade några för att försöka lura ut hur den kunde lagas. Den smakar potatisliknande men aningen sötare, lite jordärtskockigt med en ton av inulin, den där violliknande smaken som även finns hos t ex kronärtskocka och kaveldun. Så då tänkte jag på kronärtskocka som jag gärna lagar med vitlök och mynta och vänta, jag har ju fin mynta i kylen! Och på den vägen…

Den här rätten passar väldigt fint på en buffé eller kanske med en enklare men perfekt tillagad lammstek. Inget bök som överskuggar smakerna, inget som ska tajmas på minuten eller kan bli fel. Bara enkel och välsmakande men ändå med en helt egen karaktär. Ät den varm, ljummen eller nykall. Bröd till för att suga upp resterna av sardellsmöret.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

3 till huvudrätt, receptet går utmärkt att skala upp till fler eller till buffé

600 g god liten potatis av någon sort du tycker om, helst en med en viss sötma. Jag tycker om amandine och chérie, men små kulor av riktigt fin färskpotatis vore ju perfekt. Skala bara om potatissorten kräver det. Om du använder lite större potatis, dela den i mindre bitar.
75 g smör
8 sardeller
Två färska vitlöksklyftor, inte alltför stora och absolut inte gamla och mögelsmakande
Bladen av några kvistar riktigt fin mynta. Mängden mynta beror på hur kraftigt smakande myntan är. Sommarglad marockansk mynta från rabatten är betydligt mer smakrik än en löjligt vinterkruka som aldrig sett solen.
Salt och nymald svartpeppar
Eventuellt några droppar citron, eller så låter du syran i vinet du dricker till komplettera.

Exakta kvantiteter av ingredienserna är inte så noga i det här receptet. Smakkombinationen är helt underbar och du kan justera balansen utifrån vad du gillar.

Gör så här

1. Koka eller ångkoka potatisen. Ta den av plattan.

2. Värm smöret tillsammans med de hackade sardellerna. Låt det bubbla lätt under några minuter men inte brynas. Sardellerna löses upp lite i smöret. Ta smöret av plattan.

3. Hacka myntan grovt. Hacka vitlöken riktigt fint.

4. Vänd potatisen i sardellsmöret. Vänd i vitlöken och hälften av myntan. Provsmaka gärna en potatisbit och salta efter smak. Strö över resten av myntan och mal lite svartpeppar över. Några droppar citron också kan vara fint ifall du inte dricker vin till. Det är så gott med någon form av syra som balanserar upp smöret och de övriga smakerna.

Sugen på nån annan god potatisrätt? Testa denna turkiska ugnsrostade potatis.