Search
Generic filters
Exact matches only

Kycklingrulle med fantastisk yoghurtsås

0
Delningar
MAT

Kycklingrulle med fantastisk yoghurtsås

kycklingrulle

Jag kom över några fina små tuppar igen (förra gången skrev jag om dem här. Där kan man också se hur fascinerad min yngsta dotter, mördarungen, är av de nackade tupparna). Tupparna kommer från en bekant i trakterna kring där jag har min stuga. Hon föder upp höns av diverse olika sorter och det kommer så klart ut tuppar ur typ hälften av äggen. Tuppar lägger inte ägg och man kan inte ha så många av dem om man inte är sugen på bråk i hönsgården. Det betyder att jag får köpa dem och det är en sån jäkla lyx att laga mat på sån fin fågel. Jag har kallat receptet för ’Kycklingrulle’ men det beror så klart bara på att de flesta av er inte har tillgång till ungtupp. Dessutom är ”rulla tupp” lite för likt ”ruska tupp” och det är så klart inte så bra för våra djupt religiösa läsare.

Den här gången fick jag tre tuppar som alla tillhörde varsin ras – en hedemora, en dvärg och en som jag glömt namnet på. En häftig sak är att köttet har så olika färger. Kolla in den här bilden.

kycklingkött

Dvärgtuppen har alldeles svart fjäderdräkt och även köttet är gråsvart. Jag gissar att det är samma pigment som i fjädrarna som liksom hänger på köttet lite också. Tuppen av (för mig) okänd ras har gulaktiga bröst medan hedemoran har mer klassisk kycklingköttfärg. En annan sak man kan notera är att köttet på benen hos de här djuren är så pass rött. Det beror på att muskler som används lagrar med myoglobin. Myoglobin är ett järnbindande protein och den främsta syrebärande makromolekylen till musklerna. Ju mer muskler avvänds, desto mer myoglobin behövs. Det betyder att de här tupparna har fått knalla runt riktigt ordentligt och använda sina ben. Sen är det så klart viss skillnad mellan raser och individer också.

Kycklingrulle

Dagens recept är inspirerat av två recept från en och samma kokbok. Systembolaget gav ut två kokböcker (kanske fler) i början på 2000-talet. Man hade också många fler recept på sin hemsida på den tiden. Väldigt många av de recepten var otroligt bra och jag är så himla glad att jag har de där två böckerna. Två recept lagade jag väldigt ofta – det ena var en kycklingrulle och det andra en fläskfilérätt. Det här receptet innehåller kycklingrullen och en modifierad version av såsen som var till fläsket. Kycklingrullen är modifierad den med förresten.

Jag kan tycka att den här rätten kan passa fint på nyår, den har liksom den känslan. Slutligen får jag be om ursäkt för bilden, den är verkligen inte bra.

Bonus

Som bonus idag får ni en bild på Magda (mördarungen igen) när hon grejar med en död tjäder.

Ingredienser

4 portioner

Kycklingrulle

800 g benfria kycklingdelar (kombinera gärna olika delar t ex genom att stycka en hel fågel)
en näve hackar persilja, fint hackat
dragonblad från en halv kruka, fint hackat
finrivet citronskal från en citron
salt och svartpeppar

Yoghurtsås

1 schalottenlök, finhackad
1 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
2 msk citronjuice
dragonblad från en halv kruka (finhackade)
2 msk smör
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl skivade svarta oliver
salt och svartpeppar
maizenaredning

Råstekt potatis med cheddar

500 g potatis, tärnad
2 msk smör
salt och svartpeppar
2 msk finriven cheddar

Gör så här

Kycklingrulle

 1. Skär kycklingdelarna i lite mindre remsor.
 2. Bred ut remsorna som en platta på ett bit ugnsfolie (tunn folie kommer bara gå sönder så kör med den tjockare varianten).
 3. Sprid ut persilja, dragon och citronskal på ”plattan” och salta och peppra ordentligt.
 4. Vrid ihop till en hård korv (det här är lite bökigt) och lägg in i kylen i en timma så den får sätta sig. Saltet hjälper till med att binda ihop kycklingen.
 5. Baka i ugnen på 75°C till en innertemperatur på 68°C. Du behöver termometer här. Låt den sen vila tills allt annat är klart.

Yoghurtsås

 1. Stek schalottenlöken i smör tills den blir glasartad.
 2. Tillsätt vin och reducera ner tills knappt någon vätska återstår.
 3. Tillsätt buljong, grädde, citronjuice och dragonblad och koka såsen försiktigt utan lock i fem minuter.
 4. Vispa ner smör och matlagningsyoghurt, tillsätt och oliver och smaka av med salt och svartpeppar. Red sedan såsen till önskad konsistens med maizenaredning.

Råstekt potatis

 1. Stek potatis på medeltemperatur i smöret i en panna som det inte fastnar så mycket i. Välinkörda pannor av gjutjärn och kolstål funkar bäst.
 2. När potatisen har fin stekyta runtom och är mjuk och fin inuti så rör du ner osten och smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

 1. Skär upp kycklingrullen i puckar. Använd en vass kniv och var försiktig. Den har en benägenhet att falla isär.
 2. Servera kycklingen med potatisen och massor av sås. Jag lade på lite ugnsrostade tomater också.