Search
Generic filters
Exact matches only

Dopp i kopp med tryffel

0
Delningar
MAT

Dopp i kopp med tryffel

Jag kom att tänka på det härom dagen, att åka nattåg. Kanske det allra mysigaste jag visste som barn. Till morfar i Övik, vidare norröver till morbror. Dunkandet, krängningarna. Mörkret utanför, tryggheten inne i tågkupén. Pling pling PLING PLING blong blong blong.

I Mellansel var det nära, omkoppling av vagnar, avkoppling. En liten bit ytterligare och sen av på den iskalla perrongen där morfar väntade. Han hade en rejäl pälsmössa med uppknutna gubblappar.

Hemma hos morfar satte vi oss först vid köksbordet. Några tunnbrödmackor, en förberedd Janssons frestelse, en tallrik ölsoppa på kärnmjölk eller kanske svartvinbärskräm. Det berodde på vilken tid på dagen och vilken tid på året vad det blev. Men det var så mysigt där vid köksbordet. Framme.

Dopp i kopp passar vid ett köksbord när nån äntligen kommit fram efter en lång resa. Så enkelt, så väldigt gott. Den finaste potatisen, helst mandelpärer, smör och lök. Och om det är någon riktigt efterlängtad vid ditt bord, färsk tryffel. Kanske inte så traditionellt men så fantastiskt gott!!

Var och en får en kopp med smält smör. Finaste kaffekopparna ska det vara. Lite hett vatten från potatiskoket hälls på i koppen. Finhackad lök i en skål, saltströare framme så att man kan smaksätta själv. En potatis på gaffeln och dopp i smöret. Det smakar verkligen alldeles ljuvligt!

En alltför simpel rätt för att ha lyxig tryffel i? I så fall har du inte fattat nånting.

Ingredienser

Mandelpotatis eller annan god potatis, gärna färsk och små knölar
Smör, ju godare desto bättre
Kokvatten från potatisen
Finhackad schalottenlök, rödlök eller gräslök
Färsk tryffel efter smak
Salt efter smak

Gör så här

  1. Koka potatisen. Vad kan det ta för mandel, dryga tio minuter på låg temperatur? Ta upp potatisen men häll inte bort vattnet. Lägg gärna upp potatisen i en stor gemensam skål så den håller värmen. Eller på individuella fat om det serveras som lyxig förrätt.
  2. Smält smör och häll upp i fina koppar. Kanske en halv kaffekopp. Häll över lite av kokvattet från potatisen. Spar resten för eventuell påfyllning.
  3. Ställ fram en saltströare och lök i en eller flera skålar, gärna både gräslök och annan lök. Pepparkvarn om du vill. Och så ett litet fat med tryffel och rivjärn.
  4. Var och en smaksätter sitt smör med salt, lök och tryffel. Potatisen spetsas på gaffel och doppas i koppen innan den äts.

Annan vansinnigt god mat med potatis och tryffel är dessa kinesiska wokade potatisstavar.