Search
Generic filters
Exact matches only

Kalv med tryffelsås

0
Delningar
MAT

Kalv med tryffelsås

kalv med tryffelsås

Jag lagade en sån förbannat god middag igår. Lättlagat, lyxigt och liksom enormt tillgängligt. Barnen älskade det och frun muttrade lite gillande (frun är faktiskt sjukt bortskämd). Jag äter sällan kalv och det hänger så klart ihop med att jag faktiskt köper ganska lite kött. Jag har mitt älgkött och så brukar jag komplettera med halva djur från uppfödare jag kan känna på pulsen. Kalv är i alla fall ett rätt underbart kött och extra bra passar det till italienska rätter. Kompletterat med tryffelsås blev det rent magiskt gott.

Tryffel

Det kommer rasa in en del tryffelrecept på Feeders i den närmaste framtiden. Jag och Mia delade på en laddning tryffel som vi köpte från Empyrean Food. Jag hade aldrig sett den sidan förr och snubblade nog mest över den av en slump på Instagram. De hade ett väldigt väldigt bra erbjudande på tryffel (5 kr/g) och det gick helt enkelt inte att stå emot. Jag är sjukt svag för den svampen och vet att Mia är det också. Jag mötte upp med ägaren som ändå hade en leverans i Uppsala. En trevlig ung kille med ett jävla driv och fina råvaror. Sånt är värt att gynna tycker jag. Nej, jag är inte ett smack sponsrad men måste ändå berätta att tryffeln var så väldigt bra, färsk och fin.

Men är tryffel verkligen värd det höga priset? Ptja,jag vet inte om det är så förbannat dyrt faktiskt. Normalt sett kan man köpa färsk svart tryffel för runt 10 kr/g och ibland ner mot hälften av det. Det beror på årstid och tillgänglighet. Visst låter det dyrt men betänk att Ica Maxis sorgliga dill i eländiga plasttråg kostar runt 1 kr/g och då har jag inte räknat bort stammarna som man oftast ändå inte använder. Tryffel är ungefär en miljard gånger mer prisvärd än löjldyr dill.

Det fina är att man faktiskt inte behöver så mycket heller. Jag och Mia köpte ett halv hekto var. Jag har använt ungefär 2/3 av det och det har räckt till fyra rätter än så länge och jag ska laga en sista rätt på det som är över idag. Tryffel som räcker till fem rätter för 250 spänn är helt enkelt inte så dyrt alls. Det är fan så mycket dyrare med dina luncher för en hundring varenda jävla vardag (jag kör alltid med matlåda).

Sen har vi ju vit tryffel

Sen har vi så klart vit tryffel och då stiger prislappen högst avsevärt. Där är det väl inte lika säkert om det är prisvärt, men det är i alla fall värt att testa. Jag gillar att testa saker även om de är dyra.

Kalv med tryffelsås

Men hörrni nu blir det kalv med tryffelsås för hela slanten. Trots min vurm för färsk tryffel ovan så är det så klart inte säkert att man kan få tag på det överallt. Bor du på glesbygden så testa nätbeställning. Frakten brukar vara dyr men du kan kanske gå ihop med några vänner och handla en rejäl laddning, tänk bara på att hållbarheten hos färsk tryffel är rätt så begränsad.

Får du inte tag på tryffel så ersätt den med tryffelolja. Du kanske bor utanför civilisationen, t ex i Edsbyn (som f ö fick dyngspö i bandy i fredags av världens finaste bandylag), så kanske du inte har tillgång till fungerande kommunikationer med omvärlden. Ni kan fan käka det ni alltid käkar, jord och grisar med två huvuden.

Får du inte tag på kalvkött så skulle jag hellre välja fläsk istället för nöt, skinkschnitzel funkar fint. Ge bara fan i att banka den.

Nu blir det i alla fall ett recept.

Ingredienser

4 portioner

Köttet

600 g kalvkött, kalvschnitzel (innanlår) passar alldeles utmärkt
2 msk smör
salt och svartpeppar

Tryffelsås

2 msk olivolja
5 små champinjoner, skurna i tunna skivor
2 stora vitlöksklyftor, skurna i tunna skivor
1 tsk tomatpuré
en liten nypa salvia
en liten nypa chiliflakes
1 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
2 msk smör
maizenaredning
15-20 g färsk tryffel (eller 1 msk tryffelolja)
en liten näve finhackad bladpersilja
salt och svartpeppar (men var försiktig med saltet)

Övrigt

Pommes frites (så här gör du de bästa)
en god sallad

Gör så här

Köttet

  1. Hetta upp smöret ordentligt i en panna, salta och peppra köttet och stek knallhet på båda sidorna.
  2. Lägg sedan undan köttet, det gör inget om det är rejält blodigt inuti.

Tryffelsås

  1. Diska ur pannan du stekte köttet i och hetta upp olivoljan i den till medeltemperatur och fräs champinjonerna i det. Fräs tills de får lite fin färg.
  2. Tillsätt vitlök, tomatpuré, salvia och chiliflakes och fräs ytterligare 2-3 minuter.
  3. Häll på vinet och låt reducera ner nästan fullständigt.
  4. Tillsätt buljong och koka upp. Vispa ner smöret och red försiktigt med maizenaredning. Det är faktiskt inte säkert att det behövs då tomatpurén hjälper till att tjockna såsen och den ska faktiskt inte vara så tjock.
  5. Finhacka 2/3 av tryffeln och rör ner i såsen. Lägg ner köttet ovanpå såsen och låt den puttra ett par minuter.
  6. Hyvla över resten av tryffeln och servera direkt i pannan. Bjud också på pommes och en god sallad. Drick något riktigt lyxigt vin till maten.