Search
Generic filters
Exact matches only

Pommes frites – Hur gör man de bästa?

28
Delningar
PRAT

Pommes frites – Hur gör man de bästa?

Nu står jag i begrepp att trampa rakt ner i ett jordgetingbo, och där kommer jag stå och ventilera helt sjuka åsikter. Åsikter som förmodligen kommer leda till polisanmälan, orosanmälan, förlorade vapenlicenser och bältning på psykakuten.

Ända sedan jag var en liten fjutt och skruttade runt i skogen i Bollnäs har jag varit osunt fascinerad av jordgetingbon. Hur nära kan man gå innan de blir förbannade? Rätt nära visade det sig. Men kan man stoppa ner en pinne? Kanske kasta ner en smällare? Ok, det där sista försvarar jag så klart inte alls, inte på något sätt sabotage av insektsbon. Jag var en liten plutt i en skapligt ociviliserad del av landet och visste inte bättre.

Herregud vad jag gillar pommes frites. När jag är ute på restaurang och käkar så lyser rätter med pommes extra klart i mina ögon. Det är så klart inte alltid det vettigaste, faktiskt rätt så sällan det vettigaste, men det hjälps inte – pommes frites är min största svaghet.

Dåliga saker

Det finns så många dåliga pommes frites också så jag måste helt enkelt få lista några saker jag tycker rent illa om, eller i alla fall lite illa om… eller vafan, kanske också saker som jag tycker det är roligt att säga att jag tycker illa om trots att jag inte riktigt gör det (Västerbottensost är en sån grej).

  • Pommes frites i ugn – Okej kanske ingen direkt katastrof men det klart sämsta sättet att laga pommes på (ok, koka är förmodligen sämre, även värma i armhålan). Med samma påse färdiga pommes kan du välja att stoppa dem i ugnen och få något lite trist och i bästa fall lite krispigt, eller kasta i fritösen och bli smått salig.
  • Billiga pommes frites på restaurang – Det här är vanligare än vad man kan tro och extra vanligt på kebabhak, små lite halvsunkiga kvarterskrogar (ni vet Black & White, schnitzel och grekisk sallad på menyn). Inte okej. Jag vet så klart ingenting om hur det är att driva krog men jag föreställer mig att de största kostnaderna alltid är hyra och personal, att lägga några extra spänn och köpa de bästa frysta pommes fritsen på marknaden lär fanimej inte påverkar budgeten negativt. Alla blir gladare av bra pommes.
  • Sötpotatispommes – Totalt värdelöst och en styggelse. Visst kan de vara fina att se på men de smakar jolmigt helvete. Vi behöver inte diskutera det här, ni vet att jag har rätt. Innerst inne vet ni det.

Men gnällspik, vilka pommes är bra då?

Ni kliver jag alltså ner i getingboet (sötpotatisen är inget getingbo, det är fakta). Jag tycker att det bästa man kan göra hemma i pommesväg är att köpa fryst halvfabrikat och fritera själv på 180°C. Rakt av.

Japp, det spöar trippellagade Hestonåbäken (koka, torka, fritera låg temp, torka, fritera hög temp). De blir aldrig tillräckligt krispiga för min smak. ”Jo men du ska ha lite syra i vattnet när du kokar Anders för pektin bla bla bla”. Nej! Det blir ändå inte lika bra.

Ska jag vara lite självkritisk nu så finns det en bra invändning mot att jag kommer med den ultimata lösningen. Potatisen är helt enkelt inte lika god i halvfabrikaten, och det håller jag med om. Den är normalt sett tillräckligt god för att vara lite bättre, men helt ärligt så är smaken på hemgjorda bättre. För mig väger dock krispet upp. Det finns sorter som smakar så pass illa så det inte vägs upp med krispet, men de flesta stora märkena är helt okej.

Sen hittade jag de där som är på bilden – Aviko. Krispigare än de flesta andra jag testat, kanske alla för jag minns inte så noga, men framförallt är smaken klart bäst.

Så hur gör du då de bästa pommes fritsen hemma? Jo du köper Aviko (jag har bara hittat dem på Coop i Uppsala), skaffar en fritös om du inte har, det behöver du oavsett för att inte bli alldeles för olycklig, och friterar sedan svagt gyllene på 180°C. Folk brukar förorda jordnötsolja, men jag har inte märkt någon större skillnad från vanlig frityrolja.

Kokar det i dig? Måste du ventilera? Känner du till något annat bra halvfabrikat? Gå in på Feeders Facebooksida (gilla den gärna också) och prata av dig/skrik dig hes.

För transparensens skull vill jag påpeka att jag inte på minsta sätt är köpt, trots att jag säkerligen går att köpa för pommes frites (i vissa fall är jag en billig prostituerad).