Search
Generic filters
Exact matches only

Clam Chowder – amerikansk musselsoppa

6
Delningar
MAT

Clam Chowder – amerikansk musselsoppa

Clam chowder, Foto: Anders Johansson

Clam chowder är ett samlingsnamn för soppor med musslor i USA. Det finns en uppsjö av varianter men jag vågar nog påstå att New England-versionen är den vanligaste. Även inom varje variant är så klart variationen stor och de flesta som besökt de delar i USA där den är vanlig kan vittna om att det serveras allt från rätt så smaklösa och mjölkiga soppor som knappt smakar musslor till riktiga lyxvarianter där allt stämmer. Mitt recept är framprövat under en tid och baseras på mina smakminnen från Boston då jag hittade en liten servering med en helt otrolig soppa. Jag vill inte göra alltför stora avsteg från grundreceptet men ändå bygga upp smakerna med rejält med musslor och lagerblad och där jag förstärker fylligheten med en liten skvätt asiatisk fisksås.

Soppan är så pass lyxig till sin karaktär så jag skulle utan problem kunna servera den på en middagsbjudning eller kanske inför en bandymatch med en massa öl. För några år sedan gjorde jag ett rejält kok som jag hade med mig ut på pass under älgjakten och varje lunch blev faktiskt lite av en fest, även den gången jag spillde ut allt i knät p g a att det kom en älg (som sedan hamnade i frysen).

Gör man en bra clam chowder så ligger den i min absoluta favoritmatkategori där rustikt blandas med en känsla av lyx och festlighet. Samma känsla går att få till med de flesta kök, inklusive det svenska, men det krävs att man lägger manken till litegrann. En fin kalops med heminlagda rödbetor, perfekt konsistens på köttet, fin potatis och en god snaps bredvid kvalar lätt in i samma kategori.

Har du någon egen favorit? Gå gärna in och babbla lite på Feeders Facebooksida.

Jag har lagat ett par fler musselgrejer den senaste tiden också, Clam Cakes och Musseldolma.

Ingredienser

6 portioner

1 nät blåmusslor
2 selleristjälkar, tärnade
1 medelstor morot, tärnad
1 medelstor gul lök, hackad
100-200 g rökt sidfläsk, tärnat
2 msk smör
2 dl vitt vin
1,5 dl vatten
7 dl mjölk
500 g mjölig potatis, tärnad
2 dl grädde
2 lagerblad
2 msk asiatisk fisksås
salt och svartpeppar

Gör så här

1. Skölj musslorna och rensa bort spruckna musslor och såna som inte stänger sig om man knackar dem mot diskbänken. Låt sedan ligga i lite vatten en kvart och gör sedan ren dem.

2. Stek tärnat fläsk eller bacon i smör i en stor tjockbottnad gryta på låg värme. Fläsk ska alltid stekas på låg värme och under lång tid för att bli krispigt och bra. Lägg sedan ner selleri, morot och lök och låt svettas under fem minuter.

3. Tillsätt 1 dl vin och 1,5 dl vatten och koka upp. Lägg ner musslorna och koka under lock
4 minuter. Öppna sedan locket och plocka ut musslorna som öppnat sig och lägg i en skål vid sidan av.

4. Tillsätt resten av vinet, mjölken, lagerbladen och potatisen och koka upp buljongen. Låt puttra försiktigt i 20 minuter.

5. Rensa ut köttet ur musslorna och hacka sedan musselköttet med en kniv som du inte är så rädd om. Det är högst troligt att det finns sandkorn bland musslorna och sånt vill man inte gärna utsätta sina älsklingsknivar för.

6. Sila av buljongen och ta tillvara både vätskan och grönsaksbitarna. Häll vätskan i en mixer och mixa ordentligt ett par minuter gör att få en krämigare soppa.

7. Koka upp vätskedelen igen och lägg tillbaka grönsakerna samt de hackade musslorna och häll på grädden. Låt sjuda försiktigt i ungefär fem minuter. Tillsätt fisksås och smaka av med salt och svartpeppar. Här kan du också reda med lite maizenaredning om du vill ha mer krämighet.

8. Servera gärna med någon typ av bröd. Jag lade manchego och skivad jalapeno mellan brödskivor och stekte försiktigt i massor av smör. Passar perfekt till soppan, liksom en väldigt god öl.